Kohdevalaisimet

Suosittelemme tästä kategoriasta

  Kattokohdevalaisimet ja spotit korostavat huoneen tiettyä aluetta tai vaikka taidetta

  Jos sinulla on kehystettynä erityinen matkamuisto viimeisestä lomakohteestasi tai muuten rakkaaksi tullut valokuva, voit ohjata valaistuksen avulla vieraidesi katseet siihen. Kattokohdevalaisimet ja spotit sopivat toisaalta myös erityisen hyvin tunnelmallisen valaistuksen luomiseen, sillä voit valaista niillä haluamiasi kohtia huoneessa ja luoda näin vaihtelevan valaistusympäristön. Nämä monikäyttöiset kattovalaisimet voivat tietenkin olla myös toiminnallisia, eli voit valaista niillä huoneen tai esimerkiksi portaikon täysin valoisaksi. Kattokohdevalaisimia ja -spotteja ostettaessa tulisikin aina ensin pohtia niiden käyttötarkoitusta, jotta osaat varmasti ostaa kohdevaloja oikean määrän ja pystyt niitä yksilöllisesti säätämällä valaisemaan haluamasi kohteet.

  Miten kattokohdevalaisimet ja spotit asennetaan?

  Kattospottien asentaminen ei ole kovin monimutkaista, vaikkakin upotettavat kohdevalaisimet vaativat hieman enemmän työtä. Lähtökohtaisesti kattokohdevalaisimet kiinnitetään kattoon asennussangalla, jonka asennuksessa on erityisen tärkeää käyttää sopivia ruuveja. Useimpien valaisimien mukana toimitetaan kuitenkin betonikattoasennukseen sopivat kiinnikkeet ja ruuvit, joita käyttämällä valaisin kestää varmasti katossa.

  Upotettavat kattospotit vaativat pari asennusvaihetta lisää. Ensimmäiseksi alaslaskettuun kattoon on porattava valaisimelle sopiva asennusreikä, jonka jälkeen valaisin on kytkettävä sähköliitäntään. Viimeisenä vaiheena upotettava valaisin painetaan sille tehtyyn asennusreikään. Asennus ei siis ole kovin monimutkainen, mutta aina on kuitenkin varminta pyytää paikalle ammattitaitoinen sähköasentaja.  

  Miten kattokohdevalaisin sijoitetaan oikein?

  Kohdevalaisinten sijoitteluun vaikuttaa ensisijaisesti niiden käyttötarkoitus, eli käytetäänkö niitä huoneen yleisvalaistukseen vai onko tarkoituksena korostaa tiettyjä kohtia huoneesta, kuten esimerkiksi tauluja. Jos tarkoituksena on valaista koko huone, tarvitaan lähtökohtaisesti useampia spotteja, jotta huoneala saadaan kokonaan katettua. Kattokohdevalaisimet sopivat hyvin myös vaarallisten kohtien, kuten esimerkiksi portaiden ja korkeiden kynnysten, valaisuun. Vinkki: väärin suunnatut kohdevalaisimet häikäisevät, mikä epämiellyttävyyden lisäksi voi esimerkiksi portaikossa olla jopa vaarallista. Tästä syystä kohdevalaisimet on suunnattava siten, että ne eivät häikäise.

  kattokohdevalaisimet-spotit
  Kattokohdevalaisimet ja spotit korostavat huoneen tiettyä aluetta tai vaikka taidetta

  Mille etäisyydelle valaistavasta alueesta kohdevalaisin tulisi asentaa?

  Sopiva asennusetäisyys riippuu lähtökohtaisesti huoneesta ja halutusta kirkkaudesta. Valaisimen tyyppikilpeen on merkitty sen minimietäisyys valaistavaan pintaan, jota on ehdottomasti noudatettava. Jos käytät asennukseen sähköasentajaa, osaa hän varmasti neuvoa ja antaa vinkkejä optimaaliseen asennukseen. Myös asiantuntijapalvelumme auttaa sinua mielellään, jos olet epävarma asennuksen suhteen. Yhteystiedot löydät sivun alaosasta.

  Kuinka monta kattokohdevalaisinta tarvitaan yhteen huoneeseen?

  Tarvittava valaisinmäärä riippuu sekä huoneesta että siitä, mitä siellä tarkalleen ottaen tehdään. Riittävän valaistuksen aikaansaamiseksi on järkevintä tarkastella valovirtaa. Hyvänä nyrkkisääntönä valaistusvoimakkuuden arvioinnissa voidaan käyttää vanhaa 60 watin hehkulamppua, jota vastaava voimakkuus saadaan aikaan 806 luumenilla. Valaistussuunnittelussa tulisi myös huomioida se, että iän mukana näkökyky yleensä heikkenee, jolloin hieman tehokkaampi valaistus sisätiloissa ei ole pahitteeksi.

  Tarvitsenko muuntajan spottejani varten?

  Kattoasennukseen sopivat kohdevalaisimet ja spotit toimitetaan lähtökohtaisesti aina muuntajalla varustettuna, eli valaisin voidaan kytkeä suoraan 230 voltin jännitteeseen. Valaisimen muuntaja sijaitsee liitäntäkotelossa, eikä se näin ollen ole asennuksen jälkeen näkyvissä. Laatutietoisen vapaa-ajan sisustussuunnittelijan ei siis tarvitse vaivata päätään muuntajan ulkonäöllä.

  Kumpi on parempi: halogeeni vai LED?

  Jos olet vielä epävarma siitä, kumpi näistä valonlähteistä on parempi, suosittelemme ehdottomasti valitsemaan LEDin. LED-teknologian tarjoamat edut ovat nimittäin paremmat kautta linjan:

  • Säästät kustannuksissa: 60 % halogeenilamppuihin nähden
  • LED-valaisimilla on pitkä käyttöikä: jopa 50 000 tuntia, mikä tarkoittaa yli 34 vuotta päivittäisessä 4 tunnin käytössä.
  • Voit itse valita valon värilämpötilan. LED-valaistusta pidetään usein kylmänä ja sinisenä, mutta tämä sitkeä ennakkoluulo ei pidä paikkaansa.

  Onko markkinoilla himmennettäviä kattokohdevalaisimia ja spotteja?

  Jos tunnelman luominen on sinulle tärkeää, täytyy kohdevalaisimiesi ehdottomasti olla himmennettäviä, jotta voit säätää valon intensiteetin tilanteeseen ja tunnelmaan sopivaksi. Valaisimen teknisistä tiedoista näet löytyykö tämä ominaisuus haluamastasi mallista. Samasta taulukosta näet yhdellä silmäyksellä myös muut valintaan vaikuttavat tiedot.

  Ovatko kattokohdevalaisimet ja spotit aina käännettäviä?

  Jos haluat säätää valaistuksesi kohdistusta vapaasti niin, että välillä korostetaan esimerkiksi kaunista taulua tai maljakkoa, on spottivalaisimesi oltava käännettävää mallia. Useimmat kattokohdevalot ovatkin säädettävissä, mutta markkinoilla on myös malleja, joiden valaistuksen kohdennusta ei voi muuttaa. Tuotekuvaus kannattaa aina lukea huolellisesti tai yksinkertaisesti selata verkkokauppamme tuotekuvia, sillä niistä voi usein tunnistaa säädettävät mallit.

  Biala - pyöreä LED-spotti, Ø 10 cm
  Kaksilamppuinen LED-spotti Vince valkoisena

  Mikä kohdevalaisin sopii kylpyhuoneeseen tai keittiöön?

  Kosteissa tiloissa täytyy aina huomioida valaisimen sopiva kotelointiluokka vieraita esineitä ja kosteutta vastaan. Esimerkiksi keittiössä suoraan tiskialtaan ylle asennettavan kohdevalaisimen kotelointiluokaksi tulisi valita IP44, sillä vesi voi joskus roiskua. Jos tämän luokan riittävyys omaan keittiöön mietityttää yhtään, kannattaa varmuuden vuoksi valita vieläkin korkeampi IP-luokka. Seuraavassa taulukossa on selvennetty käytössä olevat suojaustasoluokat:

  Ensimmäinen numeroX4Suojataso vieraesesineitä ja pölyä vastaan
  0Ei suojausta
  1Suojaus isoja (≥ 50 mm) kappaleita vastaan
  2Suojaus keskikokoisia (≥ 12,5 mm) kappaleita vastaan
  3Suojaus pieniä (≥ 2,5 mm) kappaleita vastaan
  4Suojaus erittäin pieniä (≥ 1 mm) kappaleita vastaan
  5Suojattu pölyltä
  6Pölytiivis (täydellinen suojaus)
  Toinen numeroXSuojaus vettä ja kosteutta vastaan
  0Suojaamaton
  1Pystysuoraan tippuvalta vedeltä
  2Tippuvalta vedeltä, maks. 15 asteen kulma
  3Satavalta vedeltä, maks. 60 asteen kulma
  4Roiskuvalta vedeltä
  5Joka suunnasta tulevalta vesisuihkulta
  6Joka suunnasta tulevalta voimakkaalta vesisuihkulta
  7Kestää hetkellisen upotuksen veteen
  8Kestää jatkuvan upotuksen veteen
  9KKestää suurella paineella läheltä ruiskutettua kuumaa vettä

  Tärkeää huomioida: Elinkeinotoiminnassa pätevät lakimääräykset ovat erilaiset kuin yksityiskäytössä. Mikäli siis haluat valaista ravintolasi keittiön, suosittelemme asiantuntijan puoleen kääntymistä. Esimerkiksi meidän asiakaspalvelumme osaa neuvoa sinua tarvittaessa tässä asiassa.

  Tarvitsetko neuvoa juuri sinulle sopivan kattokohdevalaisimen tai spotin valintaan? Ota yhteyttä asiakaspalveluumme puhelimitse numeroon +358 9 3157 9451 tai yhteydenottolomakkeen kautta.

  • Ilmainen toimitus väh. 99 euron tilauksille*
  • 30 päivän palautusoikeus
  • Turvalliset ostokset

  Älä jää paitsi Black Week -tarjouksista!

  Tilaa uutiskirjeemme ja pääset nauttimaan heti parhaista tarjouksista.

  10 Voucher

  *Lunastettavissa vähintään 75 euron tilauksen yhteydessä (ei sis. mahd. toimituskuluja). Kukin asiakas voi käyttää alennuskoodin vain kerran ja vain yhteen tilaukseen, eikä sitä voi yhdistää muihin alennuskoodeihin. Alennuskoodia ei voi käyttää jo tehtyyn tilaukseen jälkikäteen. Alennuskoodia ei voi myöskään käyttää tarjouksen ulkopuolelle suljettujen valmistajien tuotteisiin. Alennuskoodi on voimassa 21 päivää sen lähettämisestä laskien.