Sisävalaisimia jopa -60 % ja jopa 14 % lisäalennusta - lähes kaikesta
Pimeän laskeuduttua valaisemattomalla pihalla liikkuminen on vaarallista, sillä kompastumisvaara on todellinen. Lähtökohtaisesti kaikki pihan kulkuväylät, eli siis kaikki tiet, ajoväylät ja portaat tulisi valaista, jotta onnettomuuksilta vältytään. Kulkuväylien valaisuun sopivat erityisen hyvin liiketunnistimella varustetut valaisimet, sillä ne säästävät energiaa syttyessään ainoastaan tarvittaessa. Äkillisesti syttyvä valo on myös hyvä pelote murtovarkaita vastaan.
Kuten yllä jo mainittiin, voidaan kompastumisvaara ehkäistä hyvin valaisevilla pollari- ja pylväsvalaisimilla. Erityisen epätasaiset, mutkikkaat tai jyrkät kulkuosuudet tulisi aina ehdottomasti valaista huolellisesti. Lähtökohtaisesti koko kulkuväylä on valaistava niin, että käytetään riittävän lähekkäin sijoitettuja valaisimia, sillä vain osia valaistaessa pimeiden ja valaistujen osioiden välille syntyy liian suuria kontrasteja, mikä muodostaa turvallisuusriskin, sillä valosta hämärään siirtyvä näkee hetkellisesti heikosti, ennen kuin silmät taas tottuvat pimeään.
Vinkki: Valitse valaisimia, jotka kattavat mahdollisimman suuren alan. Korkeissa valaisimissa myös valopiste on korkealla, joten pienempi määrä riittää kulkuväylän valaisemiseen, sillä valaisimet voivat sijaita pidemmällä etäisyydellä toisistaan. Pylväsvalaisimet ovat yleensä 60 - 150 cm:n korkuisia.
Molemmille vaihtoehdoille on kannattajansa, joten kyse on enemmänkin makuasiasta. Suunnattu valo valaisee ainoastaan kulkuväylän, joten pimeässä ei ainakaan kävele harhaan. Samalla muu osa piha-alueesta jää mystisen hämäräksi. Joka puolelle säteilevä valo taas näyttää myös kulkuväylän ympäristön, jota voi kauneutensa vuoksi olla tarpeellista korostaa pimeässä. Ympärivalaisevien puutarhalamppujen tuottama pyöreä valoalue myös limittyy hyvin, joten tarpeeksi lähekkäin sijoitettuna tällä valaisintyypillä saadaan aikaan kattava ja kaunis, koko alueen kattava valaistus.
Pylväsvalaisinten valikoimaan kuuluu eri materiaaleista valmistettuja ja eri tyylisuuntia edustavia malleja. Niitä ei tule sekoittaa pollarivalaisimiin, lyhtypylväisiin tai maavalaisimiin. Pylväsvalaisimia on nykyisin saatavilla sekä kiinteällä led-tekniikalla varustettuina että vaihdettavilla lampuilla.
Led-pylväsvalaisimen valintaa puoltavat:
pitkä käyttöikä
jopa 90 prosentin energian säästö muihin teknologioihin verrattuna
välitön sataprosenttinen kirkkaus, joka tekee niistä ihanteellisia liiketunnistimille
Ruostumaton teräs ja alumiini ovat säänkestäviä materiaaleja, joita käytetään yleisesti ulkovalaisimissa. Pylväs- ja pollarivalaisimissa käytetään myös usein kuparia, messinkiä ja kiveä rungossa, lampunvarjostimen materiaalin ollessa joko lasi tai muovi. Nykyaikaisten, laadukkaiden ulkovalaisinten tapauksessa materiaalien kestävyydestä ei juurikaan tarvitse huolehtia, joten voit huoletta valita tuotteen, joka ulkonäöltään ja valaistusteholtaan miellyttää sinua eniten.
Aurinkokäyttöinen valaistus on hyväksi sekä ympäristölle että rahapussillesi. Erityistä etua saavutetaan myös sillä, että sähköliitännästä tai johtojen vetämisestä ei tarvitse huolehtia, vaan valaisimen saa helposti haluamaansa paikkaan. Aurinkokennovalaisimissa akun kesto on aina kynnyskysymys, joten kannattaa ehdottomasti valita valaisin, jossa led-teknologian lisäksi on liiketunnistin. Otathan aina aurinkokennovalaisimia tilatessasi huomioon, että Suomen talviolosuhteissa ne eivät välttämättä toimi optimaalisella tavalla erityisen lyhyen valoisan vuorokaudenajan vuoksi.
Kulkuväyliä valaistessa kannattaa suosia valaisimia, joissa on sekä liike- että hämärätunnistin. Tällöin pihavalaistus toimii automaattisesti, sillä hämärätunnistin estää valon syttymisen valoisaan aikaan. Liiketunnistimessa 120 asteen tunnistuskulma on riittävä kulkuväylää varten, sillä rakennuksia lähestytään pimeällä lähinnä teitä pitkin. Jos kaipaat suurempaa tunnistuskulmaa esimerkiksi mutkittelevan pihapolun vuoksi, kannattaa sinun valita malli, jonka tunnistuskulma on 360 astetta. Voit säätää kulman sopivaksi rajaamalla sitä paneeleilla.
Jos sinulla on vielä kysyttävää tunnistimista, voit ottaa yhteyttä asiakaspalveluumme, jonka yhteystiedot löydät sivun alaosasta.
Jos varustat pylväsvalaisimesi liiketunnistimilla, et voi käyttää energiansäästölamppuja, sillä ne saavuttavat täyden kirkkautensa viiveellä. Led-lamppuja käytettäessä valo on välittömästi 100-prosenttisen kirkas, joten ne sopivat erinomaisesti ulkovalaisimiin. Led-lamppujen käyttöikä on hehkulamppuihin verrattuna jopa 50 kertaa pidempi ja ne kuluttavat noin 90 % vähemmän energiaa. Ne eivät myöskään sisällä elohopeaa.
Nykyisin monissa pylväsvalaisimissa on kiinteästi asennettu led-valonlähde, mikä mahdollistaa hyvin ohuen ja tyylikkään muotoilun. Jos et kuitenkaan halua uusia nykyisiä valaisimiasi, voit päivittää ne nykyaikaan led-lampuilla, joita kutsutaan myös retrofit-lampuiksi. Tällaisissa lampuissa on standardikanta, esimerkiksi E27, ja ne sopivat siitä syystä suoraan vanhaan pylväsvalaisimeesi.
Pylväsvalaisimen sopiva tyyppi riippuu pitkälti aikajänteestä, johon sitä suunnittelet. Jos valaisimen on tarkoitus seisoa paikallaan kauan, kannattaa suosia kiinteää asennusta routimattomalle perustukselle tai vastaavalle kiinteälle alustalle. Markkinoilla on runsaasti myös pylväsvalaisimia, joissa on maapiikki, joten niiden sijaintipaikkaa voi halutessaan helposti vaihtaa. Myös asentaminen on helppoa, jos asentamisesta yleensä voidaan tässä tapauksessa edes puhua.
Kiinteästi asennettavan valaisimen verkkovirtaan liittämisessä tarvitaan aina ammattilaista. Apuasi voit tarjota maajohdon maahan upottamisessa lapiomiehen roolissa, mutta liitännät tulisi jättää sähkömiehen tehtäväksi. Ammattilainen tietää, miten kaikki asennetaan turvallisesti, eikä yhdenkään tee-se-itse-miehen pitäisi leikkiä tappavan sähkövirran kanssa.
Jos olet kerran vetänyt sähkön pylväsvalaisimiasi varten, voit yhtä hyvin hyötyäkin siitä. Valitse malli, jossa on yksi tai useampi pistorasia rungossa. Esimerkiksi radio, sähköinen pensasleikkuri, kännykkä ja ruohonleikkuri voidaan liittää sähköpistokkeeseen. Käytännöllistä, vai mitä?
Kiinteästi maahan ankkuroitua pylväsvalaisinta ei varmasti ole yhtä helppo varastaa kuin valaisinta, jossa on maapiikki. Mikäli luottamuksesi asuinympäristöösi ei ole järin suuri, valitse perustukseen ankkuroitava pylväsvalaisin. Myös materiaalivalinnat tekevät toisista pollarivalaisimista tukevampia kuin toisista, joten lasikupuisen valaisimen sijaan kannattaa valita ennemmin kompakti metallinen ja muovinen malli, mikäli pelkäät ilkivaltaa. Mikään valaisin ei kuitenkaan kestä kaikkea. Vinkki: Liiketunnistin sytyttää valon, kun joku lähestyy, mikä voi pitää ilkivallan tekijät loitolla.
Jätätkö pylväsvalaisimesi ulos sateeseen? Tuskin kukaan voi vastata kysymykseen kieltävästi, joten noudata varovaisuutta, sillä Vesi ja sähkö eivät sovi yhteen. Niin sanottu IP-kotelointiluokka kertoo, miten paljon likaa ja vettä valaisimesi kestää. Luokituksen ensimmäinen numero kertoo vierasesineiden suojasta, toinen kosteussuojasta. Pylväsvalaisimella kotelointiluokka tulisi olla vähintään IP44, jolloin se on suojattu millimetriä suuremmilta vierasesineiltä ja roiskevedeltä.
Jos kaipaat lisää tietoa pylväs- ja pollarivalaisimista, voit ottaa yhteyttä asiakaspalveluumme yhteydenottolomakkeen kautta.
Yliviivatut hinnat nettilamppu.fi-verkkokaupassa ovat valmistajan suosittelemia vähittäismyyntihintoja.
Kaikkien tuotteiden hinnat on ilmoitettu euroina, sisältäen ALV 25,5 % ja ilman toimituskuluja.