Kasvivalot

Kasvivalot ja -lamput

Valoa kasvatukseen ja pimeästä vuodenajasta selviämiseen

kasvilamppu

Mihin kasvilamppuja tarvitaan?

Suomessa ja erityisesti maan pohjoisosissa on talviaikaan se yleinen ongelma, että huonekasvit eivät saa tarpeeksi päivänvaloa. Auringonvalon puute tekee viherkasveista alttiita tuholaisille ja ne voivat jopa kuolla.

Kasvivaloja ja -lamppuja käytetään pääsääntöisesti viherkasvien talviajan yli selviämiseen. Muita käyttötarkoituksia ovat ympärivuotinen kotiviljely sekä normaalin päivänvalon lisänä toimiminen. Kasvilampuista on suurta hyötyä monien siementainten, kuten artisokan, munakoison ja paprikan kasvatuksessa.

Kotikäytön lisäksi kasvilamppuja ja -valoja käytetään yleisesti kukkakaupoissa ja taimitarhoilla.

Mitä eroa on kasvilampulla ja tavallisella lampulla?

Viherkasvit tarvitsevat yhteyttääkseen tietynlaista valoa, jota tavallisilla lampuilla ei saada aikaan. Tärkein ero valaisemiseen tarkoitetun lampun ja kasvilampun välillä onkin värispektri eli valon koostumus.

Luonnonvalo sisältää valon kaikki aallonpituudet, joista kasvit tarvitsevat erityisesti valon sinisiä ja punaisia osia. Kasvivalojen sävy on violetti juuri näiden valon värien korostamisen vuoksi. Mikäli käytetty valo ei sisällä punaisia ja sinisiä sävyjä, ei se myöskään vaikuta fotosynteettisesti kasvuun tai kukkimiseen.

Muiden nykyaikaisten lamppujen lailla keinovalaistukseen käytettävät kasvilamput hyödyntävät nykyisin led-teknologiaa. Näin ollen sähkökustannukset pysyvät kurissa, vaikka valaistusajat olisivatkin pitkiä.

valkoinen kasvivalo
kasvilamppu

Kuinka kauan kasvilampun pitää olla päällä?

Tarvittavan keinovalon määrä riippuu täysin kasvilajista. Esimerkiksi trooppiset ja subtrooppiset kasvit tarvitsevat päivittäin noin 12-14 tuntia valoa. Valontarve vaihtelee myös kasvin elinkaarivaiheen mukaan.

Kasvien hyvinvoinnin kannalta tulee huomioida, että useimmat kasvit tarvitsevat myös pimeän kauden, eli niitä ei voi valaista ympärivuorokautisesti. Pimeän kauden poisjättäminen ei pääsääntöisesti edistä kasvua.

Sopivan päivittäisen valaistusajan ylläpitoon kannattaa käyttää joko ajastimia tai vastaavia älytuoteratkaisuja.

Mitä kasvilampuissa kannattaa huomioida?

Kasvilamput ovat erikoislamppuja, eli ne on tarkoitettu vain kasvien kasvamista varten. Kasvivalot ja -lamput eivät sovellu asuintilojen valaisemiseen, sillä valon sävy ei tällaisessa käytössä ole varsinaisesti miellyttävä. Valonlähde on myös saatava suhteellisen lähelle kasveja, jotta vaikutus on toivotunlainen.

Kasvilampun valinnassa tulee huomioida myös sen käyttöpaikka. Jos lamppua käytetään kosteissa tiloissa, täytyy sen olla vedenpitävä, eli kotelointiluokka on korkea, esim. IP65.

Jäikö sinulle kysyttävää kasvilampuista tai -valoista? Asiakaspalvelumme vastaa kysymyksiisi numerossa +358 9 3157 9451 tai voit käyttää yhteydenottolomaketta.

kasvilamppu
  • Ilmainen toimitus väh. 99 euron tilauksille*
  • 30 päivän palautusoikeus
  • Turvalliset ostokset

Älä jää paitsi Black Week -tarjouksista!

Tilaa uutiskirjeemme ja pääset nauttimaan heti parhaista tarjouksista.

10 Voucher

*Lunastettavissa vähintään 75 euron tilauksen yhteydessä (ei sis. mahd. toimituskuluja). Kukin asiakas voi käyttää alennuskoodin vain kerran ja vain yhteen tilaukseen, eikä sitä voi yhdistää muihin alennuskoodeihin. Alennuskoodia ei voi käyttää jo tehtyyn tilaukseen jälkikäteen. Alennuskoodia ei voi myöskään käyttää tarjouksen ulkopuolelle suljettujen valmistajien tuotteisiin. Alennuskoodi on voimassa 21 päivää sen lähettämisestä laskien.