VINKKEJÄ
energiamerkintae 2021

EU:n uusi energiatehokkuusmerkintä Hyvä tietää uudesta merkistä

Sähkölaitteiden uutta energiatehokkuusmerkkiä käytetään Euroopassa yleisesti 1. maaliskuuta 2021 alkaen, mutta valaisinten osalta uusi merkintä astuu voimaan 1. syyskuuta 2021. Vanhaa merkintää käytetään uuden rinnalla 1. maaliskuuta 2023 asti, mutta useimmat valmistajat siirtyvät uuteen merkintään jo aikaisemmin. Löydät tältä sivulta vastauksia yleisimpiin uutta energiamerkkiä koskeviin kysymyksiin sekä lyhyen yhteenvedon siitä, mikä uuden merkinnän myötä muuttuu.


Miksi käyttöön tuli uusi energiamerkki?

Sähkölaitteet, valaisimet ja valonlähteet ovat kehittyneet energiatehokkuudessaan valtavasti hyvin lyhyessä ajassa, joten lähes kaikki markkinoilla olevat laitteet ovat energiatehokkaita. Tehokkuuden parantumisen johdosta syntyi tehokkuusluokat A+. A++ ja A+++, joiden ongelmana on kuitenkin se, että luokkien väliset erot ovat hyvin pieniä. Vuonna 2021 käyttöönotettavan uuden energiamerkinnän tarkoitus on esittää kuluttajille eri laitteiden energiatehokkuus läpinäkyvämmällä tavalla, jotta laitteiden keskinäinen vertailu on helpompaa. Kaikkien markkinoilla olevien sähkölaitteiden energiatehokkuus arvioidaan uusien kriteerien mukaan tuotekohtaisesti.

energiamerkki

Mitä eroa on vanhalla ja uudella energiamerkinnällä?

Uusi energiamerkintä ei sisällä enää niin kutsuttuja plus-luokkia (A+, A++ ja A+++), vaan ainoastaan luokat A-G. Aluksi luokka A on täysin tyhjä, jotta siihen voidaan tulevaisuudessa sijoittaa uusien teknologioiden mahdollistamia, nykyistä tehokkaampia laitteita. Energiatehokkaimmat valaisimet löytyvät toistaiseksi siis luokista B ja C.

Lisäksi esillä on jo QR-koodi, jota käyttämällä voi hakea EPREL-tietokannasta laitteen energiatehokkuustiedot. Laitevalmistajat ovat velvoitettuja tallentamaan tuotteidensa energiatehokkuustiedot tähän tietokantaan.

Energiamerkintöjen vertailu: tältä uusi energiatehokkuusmerkki näyttää

tehokkuusmerkintä 2021

Vanha energiatehokkuusmerkki

  1. Vanha energiatehokkuusluokka

  2. Kilowattitunnit 1.000 käyttötuntia kohtia

tehokkuusmerkintä uusi

Uusi energiatehokkuusmerkki

  1. uusi laskettu energiatehokkuusluokka

  2. Kilowattitunnit 1.000 käyttötuntia kohden

  3. QR-koodi energiatehokkuustietojen hakemiseen EPREL-tietokannasta


Energiamerkki 2021: Voiko vanhaa ja uutta energiamerkkiä verrata toisiinsa?

Energiatehokkuusluokka määritetään jokaiselle valaisimelle uuden käyttötestin myötä. Näin ollen uusi ja vanha luokka eivät ole vertailukelpoisia keskenään. Esimerkiksi ulkoinen virtalähde sisällytetään ilmoitettavaan tehokkuuteen tulevaisuudessa, minkä vuoksi laitteen kokonaistehokkuus tulee laskemaan.

Lisäksi tehokkuusluokka A pysyy toistaiseksi tyhjänä, sillä se on varattu tulevaisuudessa ilmestyville, nykyistä energiatehokkaammille laitteille.


Tekeekö uusi energiamerkintä valaisimista vähemmän tehokkaita?

Laitteiden energiatehokkuus ei itsessään muutu, vaikka uusi luokittelu on testauksen osalta kattavampi ja vaativampi. Energiatehokkaat tuotteet pysyvät yhtä energiatehokkaina myös uuden energiamerkinnän käyttöönoton jälkeen.


Missä laitteissa käytetään uutta EU-energiamerkkiä?

Kaikki sähkölaitteet, joilla on vanha EU-energiamerkki, saavat myös uuden. Valaisinten ja lamppujen lisäksi uutta merkintää käytetään esimerkiksi kodinelektroniikassa, televisioissa, pesukoneissa ja jääkaapeissa.

Lisää aiheesta:

Valaistuksen energiankulutus - Euroopan Unionin virallinen nettisivusto


Usein esitetyt kysymykset uuteen energiamerkkiin liittyen

Mikä luokka vanha A+++ on nyt?

Eikö A-energialuokkaa enää ole?

Eikö vanha energiamerkki ole enää käytössä 1.9. jälkeen?

Miksi tuotteella ei ole energiamerkkiä?

Yliviivatut hinnat nettilamppu.fi-verkkokaupassa ovat valmistajan suosittelemia vähittäismyyntihintoja.
Kaikkien tuotteiden hinnat on ilmoitettu euroina, sisältäen ALV 24 % ja ilman toimituskuluja.

© 2023 Lampenwelt GmbH