Sisävalaisimet

Suodatin

Sisävalaisimet – Näin syntyy loistava valaistus sisätiloihin!

Huone ilman valoa on… pimeä. Jottet viettäisi iltojasi pimeässä, tarvitset kotiisi tietenkin hyvän valaistuksen. Sisävalaistus voi kuitenkin tarkoittaa paljon muutakin, kuin vain pelkkää huoneen valaisemista. Oikein valitut sisävalaisimet takaavat helpon liikkumisen huoneessa, helpottavat silmiä eri harrastuksissa, luovat rentouttavan tunnelman ja jakavat huoneen erilaisiin, mielenkiintoisiin alueisiin.

Mitä tämä vaatii? Erilaisia valonlähteitä, modernia valotekniikkaa, viehättäviä designeja ja hieman luovuutta yksilöllisen unelmavalaistuksesi suunnittelussa.

Millaisia sisävalaisimia on olemassa?

Sinun ei tarvitse olla valaistussuunnittelija hyödyntääksesi huoneen täyttä potentiaalia. On hyvä kuitenkin tietää, että olemassa on muitakin valonlähteitä kuin huoneen keskelle asennettu kattovalaisin.

Asuintilojen valaisimiin kuuluvat...

 • Kattovalaisimet: valaisevat koko huoneen.

 • Riippuvalaisimet: valaisevat tietyt alueet, jakavat huoneen ja ovat lisäksi katseen korkeudelle sijoitetuttuna upeita katseenvangitsijoita.

 • Seinävalaisimet: tekevät huoneesta valoisamman, mutta myötävaikuttavat myös sisustukseen.

 • Lattiavalaisimet: saatavana eri tyyleissä. Kaikille yhteistä on kirkkauden parantaminen kaikkia mahdollisia harrastuksia, kuten lukemista ja ompelua sekä sohvalla rentoutumista, ajatellen.

 • Pöytävalaisimet: eivät ole vain kätevästi pistorasiaan kytkettäviä lisävalonlähteitä, vaan myös suosittuja designesineitä. Sivupöydillä ja lipastoilla ne ovat huoneen valaisevia kohokohtia.

 • Kattokruunut: sopivat sekä kartanoihin että sopivassa koossa jokaiseen asuntoon. Kuten riippuvalaisimet, myös kattokruunut saavat huoneeseen aikaan selvän jaottelun.

 • Upotettavat valaisimet: tilaa säästävä valaistusratkaisu. Sopivin välein asennettuna ne huolehtivat hyvästä valaistuksesta.

 • Kohdevalaisimet ja spotit: tuovat huoneesta halutut kohdat esille – tai useampilamppuisen kattokohdevalaisimen ollessa kyseessä valaisee koko huoneen.

 • Kiskojärjestelmät: markkinoiden ehkä joustavin valaistusratkaisu. Vaatii hieman suunnittelua, mutta lopputulos on ainutlaatuinen.

Mitä valaisimia suositellaan mihinkin huoneeseen?

Nyt kun tiedät, että on muitakin vaihtoehtoja kuin kattovalaisin, täytyy vielä pohtia, missä mikäkin valaisin tulisi parhaiten käyttöön. Valonlähteet erotellaan:

 • huoneen yleiseen valaistukseen sopiviin yleisvalaisimiin

 • kohdennettuun valaistukseen sopiviin kohdevalaisimiin, esim. työpöytävalaisimet

 • huoneen koristeelliseen sisustukseen sopiviin korostaviin valaisimiin, kuten valaisinhahmot tai LED-nauhat

Hyvän valaistussuunnittelun päämääränä on saada kaikkialle riittävästi valoa, jotta tilassa näkee tarpeeksi hyvin eri askareita suoritettaessa. Pelkän liikkumisen lisäksi olohuoneessakin pitäisi pystyä lukemaan pienifonttista tekstiä tai tekemään käsitöitä.

Olohuone

Yleisvalaistuksesta on vastuussa yleensä joka puolelle loistava kattovalaisin tai useampi seinävalaisin. Kohdevalaistus syntyy nojatuolin viereen asetettujen ylöspäin suunnattujen valaisimien tai sohvaa lähelle asetettujen kaarivalaisimien moninaisella avulla. Upeita korostavia valaistuksia luodaan esim. älypuhelimilla ohjattavilla led-nauhoilla.

Ruokasali

Yleisvalaistuksen saa useimmiten aikaan seinävalaisimet. Huoneen keskikohta ruokapöydän yläpuolella on varattu riippuvalaisimelle, joka huolehtii kauniista ruokapöydän kohdevalaistuksesta. Korostavaan valaistukseen esimerkiksi ruokasalin astiavitriineissä sopivat myös LED-nauhat.

Keittiö

Keittiön hyvästä yleisvalaistuksesta vastaavat kattovalaisimet ja usein myös upotettavat spottivalaisimet. Erityisesti suoraan työtasojen yläpuolelle, kaappien alapinnalle asennettuna spottivalot saavat aikaan hyvän kohdevalaistuksen. Parhaiten työtasojen valaisuun sopivat kaapinalus- tai kalusteuppovalaisimet. Korostavaa valaistusta keittiössä puolestaan harvemmin tarvitaan.

Makuuhuone

Makuuhuoneessa kankaiset kattovalaisimet huolehtivat usein miellyttävästi yleisestä huonevalaistuksesta. Kohdevalaistuksessa yöpöytävalaisimet ovat taas tärkeässä roolissa iltaisen lukuhetken mahdollistajina. Suosittuja makuuhuoneen korostavia valaisimia ovat esimerkiksi koristeelliset, valaisevat logot tai kirjaimet kaapin päällä.

Kylpyhuone

Kylpyhuoneen yleisvalaistus saadaan aikaan pelkistetyillä kattovalaisimilla tai uppospoteilla. Erityisen tärkeä osa kohdevalaistusta on peilivalaisimet, jotka luovat täydellisen valaistuksen parranajoon ja meikkaamiseen. Kylpyhuoneen korostavina valaisimina toimivat vaaditut kotelointi- ja kosteussuojamääräykset täyttävät koristevalaisimet. Kosteaa tilaa koskevat suojamääräykset on otettava aina huomioon kylpyhuoneen valaistusta suunnitellessa!

Tarvitsetko asiantuntijan neuvoja? Ota silloin yhteyttä asiakaspalveluumme. Soita vain alhaalla näkyvään numeroon tai täytä yhteydenottolomake.

Käytävä

Joka suuntaan loistava, pelkistetty kattovalaisin valaisee käytävän erinomaisesti, verottamatta liikaa usein jo muutenkin ahtaasta tilasta. Porraskäytävissä parhaiten toimivat liiketunnistimella varustetut kattovalaisimet, sillä ne ovat todella käytännöllisiä ja taloudellisia. Kohdevalaistus ja korostava valaistus ovat käytävävalaistuksessa usein vähäisessä roolissa, vaikka esimerkiksi peilivalaisin voikin tehdä oman tyylin tarkistamisen helpommaksi ennen ulos lähtöä.

Onko LED paras valaistustekniikka sisävalaisimiin?

Kyllä! LED-lamput ovat jättäneet alkutaipaleensa lastentaudit taakseen ja nyt ne edustavat markkinoiden monipuolisinta ja taloudellisinta lampputyyppiä. LED-lamppuja on saatavilla hyvin monissa erilaisissa muodoissa, filamenttilampuista liekkilamppuihin ja älyvalaisinlamppuihin, jotka jälkiasennettuina ovat ongelmitta yhdistettävissä vanhempiin lampunkantoihin. LED-lamput ovat erittäin energiatehokkaita verrattuna tavallisiin hehkulamppuihin, sekä myös huomattavasti pitkäikäisempiä.

Lisäneuvoja sisävalaisimen oikean LED-lampun valintaan:

 • lämpimän valkoinen LED-lamppu saa aikaan miellyttävän valaistustunnelman ja sopii siksi erinomaisesti tilaan, johon toivotaan mukavuutta. Lämmin valkoinen on ihanteellinen valon sävy asuintiloihin, makuuhuoneeseen ja muihin rauhallisiin tiloihin.

 • LED-lamput perusvalkoisella valolla ovat ihanteellisia työpöytävalaisimiin. Ne luovat neutraalia valoa, joka voi vahvistaa keskittymiskykyä. Myös kylpyhuoneessa perusvalkoiset valonlähteet ovat hyvä valinta.

 • LED-lampun värintoiston tulisi mielellään olla vähintään Ra 80. Alhaisemmissa arvoissa värit eivät erotu tarpeeksi luonnollisina, mikä näkyy negatiivisella tavalla esimerkiksi ruokapöydässä tai makuuhuoneessa vaatteita valittaessa.

Vinkki himmentämiseen

Etenkin olohuoneessa, makuuhuoneessa ja ruokasalissa valaistuksen himmennettävyys on erityisen hyödyllinen ominaisuus hyvän tunnelman saavuttamiseksi. Himmennettävien LED-lamppujen, joita on saatavilla nettilamppu.fi:ssä omassa kategoriassaan (sillä kaikki LED-lamput eivät ole himmennettäviä), lisäksi sisävalaisinten himmentämiseksi on tarjolla myös erittäin mielenkiintoinen EasyDim-tekniikka. EasyDim ei vaadi erillistä himmennintä. sillä valaisimet sisältävät sisäänrakennetun himmennystekniikan. Himmennyksen aktivoi aivan tavallisen valokatkaisijan tuplaklikkaus.

Miten aloitan älyvalaistuksen käyttöönoton sisätiloissa?

Sisävalaisimilta vaaditaan nykyään enemmän kuin vain pelkkää syttymistä ja sammumista. Älyvalaisimet ovatkin jo kiinteä osa nykyaikaisen kodin älyverkkoa, mikä älyvalaistusteknologian tarjoamien mahdollisuuksien vuoksi käykin täysin järkeen. Älyvalaistus mahdollistaa nimittäin lukemattoman määrän yksilöllisiä valaistusvaihtoehtoja sekä muita mielenkiintoisia toimintoja, kuten esimerkiksi läsnäolosimulaation lomamatkan ajaksi.

Pääset kätevästi alkuun valitsemalla aloituspaketin jostain tunnetusta järjestelmästä. PHILIPS Hue tunnetaan älyvalaistuksen edelläkävijänä, mutta erinomaisina vaihtoehtoina toimivat myös Ledvance Smart+ tai WiZ. iDual-valaisinjärjestelmä ei puolestaan tarvitse edes Wi-FI-verkkoa. Mikäli kodissasi on jo älyvalaisinjärjestelmä, voit laajentaa sitä helposti integroimalla lisää Zigbee-yhteensopivia valaisimia.

Valaistuksen ohjaaminen älypuhelimella on vain sovelluksen asentamisen päässä!

Mitkä suunnittelijat ovat erikoistuneet sisävalaisimiin?

Sisävalaisimet ovat ulkovalaisimia vähemmän riippuvaisia kotelointiluokista ja vastaavista vaatimuksista. Vähemmät vaatimukset, loputtomat mahdollisuudet sekä tietysti uudet ja kompaktit valaistusteknologiat, kuten LED-valaistus, tekevät sisävalaisimista suositun suunnittelukohteen. Yli 100 vuoden historian omaavat suunnittelutoimistot, maailmankuulut suunnittelijat ja lukemattomat nuoret lahjakkuudet tarjoavat varsin värikkään valikoiman innovatiivisia valaisimia!

Hae inspiraatiota…

 • Artemiden huomiota herättävistä valaisimista, jotka koristavat myös lukemattomien ensiluokkaisten hotellien tiloja,

 • Louis Poulsenin tai Northernin valaisimien pohjoismaisesta charmista,

 • FLOS:n maailmankuuluista design-valaisimista, joita näkee myös esim. Hollywood-elokuvissa,

 • tai Ingo Maurerin luovista valaisimista, joiden ei tarvitse noudattaa mitään sääntöjä.

Lisää maailmankuuluja merkkejä löydät tuotemerkeistämme.

Onko sinulla avoimia kysymyksiä koskien asuintilojen valaisimia? Ota silloin yhteyttä asiakaspalveluumme. Tavoitat meidät puhelimitse numerosta tai yhteydenottolomakkeella.

Näytä enemmän Näytä vähemmän

Yliviivatut hinnat nettilamppu.fi-verkkokaupassa ovat valmistajan suosittelemia vähittäismyyntihintoja.
Kaikkien tuotteiden hinnat on ilmoitettu euroina, sisältäen ALV 24 % ja ilman toimituskuluja.

© 2023 Lampenwelt GmbH