Louis Poulsen - Valaisimet

LOUIS POULSEN – ”ANNA VALOLLE MUOTO”

LOUIS POULSEN - VALAISIMET

Nykyisin kukaan ei enää yhdistä nimeä Louis Poulsen viinin maahantuontiyritykseen, jollaisena tämän tunnetun tuotemerkin taipale alkoi. Vuonna 1874 Ludvig R. Poulsen perusti yrityksen, jonka nimi oli ”Kjøbenhavns direkte Vin-Import-Kompagni”. Yli 140 vuotta yrityksen perustamisen jälkeen Louis Poulsen tunnetaan maailmanlaajuisesti tanskalaisten design-valaisinten valmistajana.

Louis Poulsenin valaisinvalikoima

Louis Poulsen tunnetaan klassikkovalaisimistaan, joita ovat suunnitelleet Vilhelm Lauritzen, Verner Panton, Arne Jacobsen ja tietysti myös Poul Henningsen. Louis Poulsenin kasvu maailmanlaajuista tunnettuutta nauttivaksi tuotemerkiksi sai vauhtia vuonna 1924, jolloin Henningsenin luomus voitti Pariisissa järjestetyn Exposition Internationale des Arts Decoratifs & Industriels Modernes -kilpailun.

Nykyisin Louis Poulsen -valaisimia löytyy niin yksityiskodeista kuin erilaisista kaupallisista tiloistakin. Jälkimmäisestä voidaan mainita esimerkkeinä Carl Hansen & Sønin tuotteiden esittelytila sekä tietenkin Langelinie Pavillonen -ravintola, jota varten PH Artichoke -valaisin on suunniteltu.

Louis Poulsen -valaisimissa näkyy ammattilaistason keskittyminen tiettyyn valaistustehtävään ja ympäristöön. Louis Poulsen on ollut mukana erilaisissa vaativissa rakennushankkeissa, joten suunnittelijoiden on täytynyt ylittää jatkuvasti valaistukselle asetetut odotukset.

Louis Poulsen: suunnittelijat ja klassikot

Louis Poulsen on erittäin tunnettu sekä valaisinten että niiden suunnittelijoiden nimien puolesta. Esimerkiksi PH Artichoke- ja PH 5 -valaisimet herättävät designin ystävissä välittömästi mielleyhtymiä funktionaaliseen, mutta silti täysin omanlaiseensa muotoiluun. Valaisimet ovat niin monipuolisia, että ne näyttävät tyylikkäältä niin kotona kuin yritysten sisustuksessakin.

Arne Jacobsenin, Poul Henningsenin tai Verner Pantonin nimen kuuleminen vie ajatukset välittömästi ajattomaan designiin. Siltikään ei pidä unohtaa Louis Poulsenin uusia tulokkaita, kuten Clara von Zweigbergkiä, Oki Satoa ja Christian Flindtiä. Nettilampulle antamassaan haastattelussa Flindt toteaa: ”Suunnittelijana toimiminen tarkoittaa nykyisinkin uteliaisuutta, erilaisten asioiden kokeilemista ja pyrkimystä niiden parantamiseen.” Tällainen henki oli ominaista jo Poul Henningsenille.

Muotoilun ystävät löytävät laajasta Louis Poulsen -valaisinten valikoimasta varmasti omiin tarpeisiinsa sopivia vaihtoehtoja. Näin ollen tämän valaisinvalmistajan suosio jatkaa kasvamistaan.

Poul Henningsenin maailma

Lattiavalaisimet Panthella

Vuonna 1894 syntyneen Poul Henningsenin äiti oli tanskalainen kirjailija Agnes Henningsen.

Poul toimi myös toimittajana ja kirjailijana, mutta designin ystävät tuntevat hänet paremmin kuuluisana valaisinsuunnittelijana

Henningsenin muotoilua pidetään nykyisin klassisena ja funktionaalisena, sekä pelkistettynä mutta ainutlaatuisena. Aikanaan Henningseniä pidettiin epätavallisena ajattelijana, jopa kapinallisena, sillä hänen suunnittelemansa esineet olivat ristiriidassa monien perinteiden kanssa. Henningsen ei kuitenkaan suostunut hyväksymään status quo -asetelmaa.

Hyvä esimerkki Henningsenin ajattelusta on legendaarinen kolmen varjostimen PH 3/2 -valaisin vuodelta 1927. Epätavallisen varjostinmuotoilun avulla häikäisevä valo vältetään täysin. Henningsen teki uraauurtavaa työtä valon rakenteiden, varjojen, heijastusten ja valon säteilyn välisten suhteiden parissa.

Poul Henningsen työskenteli Louis Poulsenin palveluksessa koko ikänsä. Henningsen kuoli vuonna 1967, mutta hänen luomuksensa tunnetaan edelleen yksinä valaistushistorian trendikkäimpinä ja tyylikkäimpinä valaisimina.

Poul Henningsenin klassikoita

PH Artichoke

Tämä riippuvalaisin suunniteltiin vuonna 1958 Kööpenhaminassa sijaitsevaa Langelinie Pavillonen -ravintolaa varten. Sen ominaispiirteenä ovat 72 terälehteä, jotka saavat aikaan symmetrisen ja häikäisemättömän valaistuksen.

PH 5

Olohuoneiden, ravintoloiden ja hotellien klassikko suunniteltiin myös vuonna 1958. Valaisin syntyi vastauksena moniin muutoksiin, joita tapahtui hehkulamppujen muodossa ja koossa.

PH 3/2

Tämä legendaarinen pöytävalaisin suunniteltiin vuosina 1925–1926, ja siitä on nyt saatavilla meripihkan värinen erikoiserä Louis Poulsenin 125-vuotispäivän kunniaksi.

Vilhelm Lauritzenin maailma

Vilhelm Lauritzen

Vilhelm Lauritzenin suunnittelemissa valaisimissa ja rakennuksissa kulminoituu käsite ”moderni”, jota on käytetty tässä yhteydessä 1930-luvulta lähtien.

Vilhelm Lauritzen (1894–1984) oli yksi kaikkien aikojen tärkeimmistä tanskalaisista arkkitehdeistä ja tanskalaisen funktionalismin edelläkävijä. Lauritzenin suunnittelemiin rakennuksiin kuuluvat Nørrebro Teater (1931–1932), Daells Varehus -tavaratalo (1928–1935), Tanskan yleisradion rakennus (1936–1941) ja Kööpenhaminan ensimmäinen lentokenttä (1937–1939).

Lauritzen suunnitteli myös erinomaisia valaisimia, esimerkiksi Tanskan yleisradion rakennukseen, joka on kokonaisuudessaan hänen käsialaansa. Nykyään nämä valaisimet tunnetaan nimillä VL38 ja VL45-

VL-valaisimet ovat todellisia design-ikoneita, joiden avulla kuka tahansa voi tuoda kotiinsa palan kaunista tanskalaista muotoilua.

VL45 Radiohus

Tämä riippuvalaisin suunniteltiin 1940-luvulla Tanskan yleisradion rakennusta varten. Sen ominaispiirteitä ovat messinkinen ripustusosa ja kolmikerroksinen, suupuhallettu lasivarjostin.

VL38-lattiavalaisin

Myös tämä lattiavalaisin oli osa Tanskan yleisradion rakennuksen varustusta. Valaisimen tunnusmerkkejä ovat sen retroilme ja pehmeät, kaarevat linjat.

VL38-pöytävalaisin

VL38-pöytävalaisin on todellinen Vilhelm Lauritzen -klassikko. Se tarjoaa erinomaista valaistusta työpöydälle ja miellyttää myös designin ystävän silmää.

Verner Pantonin maailma

Verner Panton

Tanskalaisen suunnittelijan ja arkkitehdin Verner Pantonin teokset ilmentävät hänen kokeellista mielenlaatuaan. Pantonin yhteistyö Louis Poulsenin kanssa alkoi vuonna 1959.

Pantonin suunnittelemia valaisimia voi kutsua jopa psykedeelisiksi niiden voimakkaiden värien ja suunnittelussa käytetyn mielikuvituksen vuoksi. Pantonin valaisimet ovat äärimmäisen funktionaalisia ja kaikista hienouksistaan huolimatta graafisesti selkeitä. Valaisinten johdonmukainen muoto tuo tiloihin lisäulottuvuutta.

Legendaarinen Panton tunnetaan aivan erityisesti Panthella-valaisimestaan. Valaisimella piti olla erityinen rooli ”Lyset og Farven” -näyttelyssä Koldingin Trapholt-design-museossa, mutta valitettavasti suunnittelija itse ei päässyt osallistumaan, sillä Panton kuoli vuonna 1998 hiukan ennen avajaisia. Pantonin teokset elävät kuitenkin edelleen ja ovat haluttuja klassikkoja.

Panthella-lattiavalaisin

Panthella-sarja syntyi vuonna 1971. Sen jatkuva suosio perustuu valaisimen orgaaniseen muotoon. Valaisin on huomiota herättävä ja silti hillitty sisustuselementti.


Panthella Mini Chrom

Vuoden 1971 Panthella-pöytävalaisimen kromiversiossa on erityisen moderni, lähes futuristinen ilme. Huomiota herättävä muoto on jälleen läsnä.

Panthella Mini

Panthellan miniversio on vieläkin monipuolisempi. Siitä on ollut saatavilla laaja värivalikoima vuodesta 1998 lähtien, jolloin sen piti esitellä Verner Pantonin elämäntyötä ”Lyset og Farven” -näyttelyssä.

Arne Jacobsenin maailma

Arne Jacobsen

Arne Jacobsen oli yksi kaikkien aikojen suurimmista arkkitehdeistä. Hän valmistui vuonna 1927 Tanskan kuninkaallisesta taideakatemiasta Kööpenhaminassa ja vakiinnutti sen jälkeen kansainvälisen maineensa.

Tunnettuja Jacobsenin töitä ovat esimerkiksi Kööpenhaminassa sijaitsevat Tanskan kansallispankki ja SAS Royal Hotel & Terminal, sekä St. Catherine's College Oxfordissa.

Kokonaisten rakennusten lisäksi Jacobsen suunnitteli myös aterimia, ovenkahvoja, kylpyhuoneen kalusteita, kankaita, tapetteja – ja tietysti valaisimia.

Jacobsenin suunnittelemaa AJ-pöytävalaisinta on käytetty muun muassa scifi-elokuvissa. Valinta tällaiseen käyttötarkoitukseen ei ollut sattumaa, sillä kyseisen muotoilijan kaikissa töissä näkyy designin poikkeuksellinen selkeys, joka ajattomuutensa vuoksi voisi hyvinkin kuvata tulevaisuutta.

Eklipta

Eklipta-seinävalaisin suunniteltiin vuonna 1959 Rødovren kaupungintaloa varten. Myöhemmin sitä on käytetty myös St. Catherine's Collegessa. Nykyään valaisimen näkee usein arkkitehtonisena pisteenä i:n päällä.

AJ-pöytävalaisin

Kenties tunnetuin Arne Jacobsenin luomus syntyi vuonna 1960 Kööpenhaminassa sijaitsevaa SAS Royal -hotellia (Radisson Blu) varten. Nykyään valaisinta pidetään Louis Poulsen -muotokielen unohtumattomana design-ikonina.

AJ-ulkoseinävalaisin

AJ-mallin ulkovalaisinvaihtoehtoa käytettiin myös SAS Royal -hotellissa. Huomiota herättävä seinävalaisin viestii kotipihalla välittömästi asukkaan erinomaisen tyylitajun.


Tietoja Louis Poulsenista

Alkuperämaa: Tanska
Perustamisvuosi: 1874
Perustaja: Ludvig R. Poulsen

Palkinnot: Red Dot Design Award | American Adex Award for Design Excellence | iF Produkt Design Award | Elforskningsprisen | I-NOVO Eco Award | 'Lamp of the year' Design Awards Copenhagen

Osoite:
Louis Poulsen
Kuglegårdsvej 19-23
1434 København K
Tanska

Yliviivatut hinnat nettilamppu.fi-verkkokaupassa ovat valmistajan suosittelemia vähittäismyyntihintoja.
Kaikkien tuotteiden hinnat on ilmoitettu euroina, sisältäen ALV 24 % ja ilman toimituskuluja.

© 2023 Lampenwelt GmbH