Työtasovalaisimet

Suosittelemme tästä kategoriasta

  Työtasovalaisimet tuovat valoa ruoanlaittoon

  Jos keittiössäsi kattovalaisimen tuottama yleisvalaistus ei riitä vihannesten pilkkomiseen työtasolla, on käsissäsi tyypillinen keittiön valaistusongelma. Koska tuhannet muutkin kodinomistajat ovat törmänneet samaan ongelmaan, on helppo ja nopea ratkaisu jo keksitty. Asentamalla keittiön seinäkaapiston alle kaapinalusvalaisimen eli työtasovalaisimen, pääset nauttimaan kirkkaasta kohdevalaistuksesta vihanneksia pilkkoessasi.

  Miksi kaapistojen alla on kattovalaisimesta huolimatta pimeää?

  Kattovalaisimet ovat suosituin ja käytännöllisin tapa huolehtia keittiön yleisvalaistuksesta, mutta työtasolle niiden valo ei valitettavasti ylety, sillä tason ylle asennettu kaapisto kuten myös tason ääressä seisoessasi selkäsi estää valon pääsyn tasolle.

  Helpoin ja käytännöllisin ratkaisu ongelmaan on lisävalaistuksen asentaminen suoraan kaapiston alle.

  Millaisia kaapinalusvalaisimia on olemassa?

  Kaapinalusvalaisimia eli työtasovalaisimia on kahdenlaisia: valolistoja ja kohdevalaisimia.

  Valolistat

  Valolistojen luoma tasainen, suurelle alueelle levittyvä valo (joka valaisee kaikki keittolevyt eikä vain yhtä niistä) tekee tästä valaisintyypistä niin suositun. Ne sopivat yhtä hyvin keittiöön kuin esim. työpöydän yläpuolelle tai kylpyhuoneessa peilin yläpuolelle.

  Huomioi kuitenkin, että valaisimen käyttöpaikka asettaa rajoituksia. Kosteissa tiloissa (tähän lukeutuvat niin kylpyhuone kuin keittiön tiskialtaan ympäristökin) on ehdottomasti huolehdittava riittävästä kosteussuojasta. Hankkiessasi valaisinta kosteaan tilaan muista aina varmistaa, että tuotteen kotelointiluokka (eli IP-luokka) on riittävä.

  IP-kotelointiluokat määritellään seuraavasti:

  Seuraavassa taulukossa selitetään eri kotelointiluokkien merkitykset:

  Ensimmäinen numeroX4Suojataso vieraesesineitä ja pölyä vastaan
  0 Ei suojausta
  1 Suojaus isoja (≥ 50 mm) kappaleita vastaan
  2 Suojaus keskikokoisia (≥ 12,5 mm) kappaleita vastaan
  3 Suojaus pieniä (≥ 2,5 mm) kappaleita vastaan
  4 Suojaus erittäin pieniä (≥ 1 mm) kappaleita vastaan
  5 Suojattu pölyltä
  6 Pölytiivis (täydellinen suojaus)
  Toinen numeroXSuojaus vettä ja kosteutta vastaan
  0 Suojaamaton
  1 Pystysuoraan tippuvalta vedeltä
  2 Tippuvalta vedeltä, maks. 15 asteen kulma
  3 Satavalta vedeltä, maks. 60 asteen kulma
  4 Roiskuvalta vedeltä
  5 Joka suunnasta tulevalta vesisuihkulta
  6 Joka suunnasta tulevalta voimakkaalta vesisuihkulta
  7 Kestää hetkellisen upotuksen veteen
  8 Kestää jatkuvan upotuksen veteen
  9K Kestää suurella paineella läheltä ruiskutettua kuumaa vettä

  Kohdevalaisimet ja kohdevalot

  Kohdevalaisimet toimitetaan useimmiten sarjana, ja vierekkäin toisistaan sopivalle etäisyydelle asetettuna ne valaisevat työtason erinomaisesti. Yksittäinen kohdevalo on luonteva valinta silloin, kun etsit ratkaisua yksiön pikkukeittiön työtason valaisuun.

  Useimmissa sarjoissa yksittäiset kohdevalot on yhdistetty paketiksi, joka tarvitsee vain yhden pistokkeen, eli tarvitset vain yhden sähköliitännän koko sarjaa varten. Tämä helpottaa sarjan asentamista merkittävästi.

  Jos olet epävarma siitä, millainen ratkaisu miettimääsi paikkaan parhaiten sopii, saat neuvoja ja vinkkejä asiakaspalvelustamme. Soita meille numeroon +358 9 3157 9451 tai käytä yhteydenottolomaketta.

  tyoetasovalaisin
  kaapinalusvalaisin

  Paristokäyttöiset työtasovalaisimet

  Kaapinalusvalaisimet toimivat joko suoralla verkkovirtakytkennällä, pistokkeella tai paristoilla. Paristokäyttöisten työtasovalaisinten etuna on niiden erittäin nopea ja helppo asennus, sillä sähköliitännän sijainnista ei tarvitse huolehtia.

  Pariston vaihdon tarve voidaan pienentää minimiin led-teknologiaa hyödyntämällä. Led-valot kuluttavat vain vähän virtaa, luoden silti kirkkaan valaistuksen tiskipöydälle. Paristokäyttöiset valaisimet ovat erinomaisia tilanteessa, jossa sähköliitännän teko vaatisi runsaasti työtä, tai esimerkiksi vuokra-asunnoissa.

  Kuinka työtasovalaisin asennetaan?

  Useimmat kaapinalusvalaisimet kiinnitetään kaapiston alle pienillä ruuveilla, mutta kiinnitystapa voi myös erota tästä. Kaikkien verkkokauppamme valaisinten mukana toimitetaan mallikohtainen asennusohje.

  Asennus ruuveilla tarkoittaa toki sitä, että keittiönkaapistoon on porattava pienet reiät. Useimmat työtasovalaisimet ovat toisaalta niin kevyitä, että kiinnitykseen voi mahdollisesti käyttää myös kaksipuolista teippiä, mutta tämä on syytä tarkistaa tuotekohtaisesti. Laadukkaan teipin kantokyky riittää helposti monien valaisinten kanssa, mutta lähtökohtaisesti ruuvikiinnitys on aina parempi vaihtoehto, sillä se takaa valaisimen pysymisen paikallaan.

  Yhtenä vaihtoehtona on asentaa valolista seinälle työtason ja kaapin väliin. Kyse ei tällöin ole varsinaisesta kaapinalusvalaisimesta, mutta tämäkin ratkaisu valaisee työtason erittäin hyvin.

  Kuinka työtasovalaisimen lamppu vaihdetaan

  Varmista aina lamppua vaihtaessasi, että valaisin on varmasti kytketty irti verkkovirrasta ennen vaihtopuuhaan ryhtymistä ja testaa vielä, että valaisimelle ei varmasti tule virtaa. Kun olet varma asiasta, voit ruuvata valaisimen kuvun auki ja vaihtaa valonlähteen. Huomioi kuitenkin, että halogeeniheijastinlamppujen tapauksessa vaihtaminen ei aina ole yksinkertaista.

  Valitsemalla valaisimen, jossa on kiinteästi asennettu led-valonlähde, vältyt lampun vaihtamiselta. Valonlähdettä ei voi vaihtaa, mutta sille ei ole tarvettakaan, sillä valaisimen käyttöikä on erittäin pitkä.

  Led-valaisimen käyttöikä on muutamien tuntien päivittäisellä käytöllä jopa 30 vuotta, usein enemmänkin. Ledit kestävät myös hyvin päälle- ja poiskytkemistä, joten voit huoletta napsauttaa valaisimesi päälle useita kertoja päivässä.

  Työtasovalaisimen käyttö

  Työtasovalaisin kytketään yleensä päälle sen rungossa olevasta virtapainikkeesta. Viime vuosina suosiotaan ovat tosin nostaneet valaisimet, joissa on liiketunnistin. Liiketunnistin kytkee valaisimen automaattisesti päälle työtasoa lähestyessäsi, joten sinun ei tarvitse pelätä likaavasi valaisinta työstä likaantuneilla käsillä.

  Lisäetu: valaisin myös sammuu automaattisesti, kun et työskentele enää sen läheisyydessä, jolloin säästät sähköä ja pidennät valaisimen elinikää. Erityisen hyvin tämä ominaisuus sopii henkilöille, jotka eivät aina muista sammuttaa valoja.

  Työtasovalaisin kytketään yleensä päälle sen rungossa olevasta virtapainikkeesta. Viime vuosina suosiotaan ovat tosin nostaneet valaisimet, joissa on liiketunnistin. Liiketunnistin kytkee valaisimen automaattisesti päälle työtasoa lähestyessäsi, joten sinun ei tarvitse pelätä likaavasi valaisinta työstä likaantuneilla käsillä.

  Lisäetu: valaisin myös sammuu automaattisesti, kun et työskentele enää sen läheisyydessä, jolloin säästät sähköä ja pidennät valaisimen elinikää. Erityisen hyvin tämä ominaisuus sopii henkilöille, jotka eivät aina muista sammuttaa valoja.

  Työtasovalaisimet integroidulla pistorasialla

  Hyvin harvoin eteen tulee tilanne, jolloin harmitellaan keittiön pistorasioiden liian suurta määrää. Jos haluat käyttää useampaa kodinkonetta samaan aikaan, on työtasolla hyvä olla useampia pistorasioita. Monissa kaapinalusvalaisimissa on integroitu pistorasia tai -rasioita, mikä helpottaa sähkölaitteiden samanaikaista käyttöä.

  Kaipaatko lisää vinkkejä tai neuvoja työtasovalaisimiin liittyen? Niitä saat asiakaspalvelustamme joko soittamalla numeroon +358 9 3157 9451 tai käyttämällä yhteydenottolomaketta.

  • Ilmainen toimitus väh. 99 euron tilauksille*
  • 30 päivän palautusoikeus
  • Turvalliset ostokset

  Erityistarjouksia ainoastaan uutiskirjeen tilaajille!

  Tilaa uutiskirjeemme ja saat 10 :n etukupongin*!

  10 Voucher

  *Vähimmäistilausraja 75 €. Lunastettavissa nettilamppu.fi-verkkokaupassa yhteen tilaukseen. Voimassa 31.3.2022 asti. Etukoodi on voimassa 21 päivän ajan sen lähetyksestä laskien. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen koska vain yhdellä klikkauksella.