G9-lamput

Suosittelemme tästä kategoriasta

  G9-lamput: entinen halogeenilamppujen tähti nykyään led-versiona

  G9 lamppu

  G9-lampuista on tullut olennainen osa valaistusta. Tätä nastakannalla varustettua lampputyyppiä valmistettiin pitkään vain halogeeniteknologialla.

  Halogeenilamppu tarjosi sataprosenttista värintoistoa ja erinomaista kirkkautta, myös erittäin pienikokoisena, G9-kannallisena mallina, sopien loistavasti monenlaiseen käyttöön. Nykyäänkin tätä lampputyyppiä käytetään niin kotona katto- ja riippuvalaisimissa kuin lääkärien vastaanotoilla, näyttelytiloissa ja toimistoissakin.

  G9-koodi lampuissa

  G9 tarkoittaa merkintänä suurjännitelamppua ilman heijastusta. Valo säteilee kaikkiin suuntiin, eikä sitä ole suunnattu mihinkään tiettyyn kohteeseen, joskin lampunvarjostimen muoto voi kohdistaa valon tiettyyn suuntaan. Nykyään G9 ei enää ole automaattisesti halogeenilamppu, vaan koodi viittaa lamppuun, jonka kannan nastojen välinen etäisyys on 9 mm (ja siksi lampun nimessä on numero ”9”) ja jossa ei ole heijastinta. G9-lampuissa voidaan käyttää eri valaistusteknologioita.

  G9-led-lamput

  Alun perin G9-kantaa käytettiin ainoastaan halogeenitekniikkaan perustuvissa suurjännitelampuissa. Nykyään tätä lampputyyppiä on saatavilla myös energiansäästölamppuina ja ledeinä, eivätkä halogeenilamppu enää ole suositeltava hankinta. Led-lamput nimittäin päihittävät kaikki muut valaistusteknologiat (mukaan lukien energiansäästölamput).

  Led-G9-lamput...

  • ovat ympäristöystävällisempiä – ne säästävät n. 60 % energiaa halogeeniversioon verrattuna;
  • eivät käytännössä vaadi huoltoa – lamppujen käyttöikä on jopa 50 000 tuntia tai (neljän tunnin päivittäisellä käytöllä) yli 30 vuotta;
  • takaavat heti 100-prosenttisesti kirkkaan valon – tämä on selvä etu energiansäästölamppuihin verrattuna;
  • säästävät rahaa – vaikka hankintakustannukset ovat korkeammat, ovat lamput taloudellisesti kannattava hankinta energiatehokkuuden ja käyttöiän ansiosta;
  • ovat yksilöllisiä – erilaiset valon värit ovat mahdollisia: lämmin valkoinen asuintiloihin, perusvalkoinen keittiöön ja työhuoneeseen sekä päivänvalon valkoinen hyötytiloihin;
  • eivät välky – valitse laadukkaat merkkituotteet esim. Osramilta tai Lampenwelt.comilta. Ihmiset reagoivat eri tavoin välkkyvään valoon, ja jotkut ovat sille erittäin herkkiä.
  G9 lamppu

  G9-led-lampun kirkkaus

  G9-lamppuja käytetään vain harvoin yksittäin. Useimmiten niitä on useita esimerkiksi monilamppuisissa kattokohdevalaisimissa valaisemassa koko huonetta. Tällaisissa tapauksissa käytetään G9-lamppuja, joiden valovirta on 200400 luumenia ja jotka edustavat yleisimmin joko halogeeni- tai led-teknologiaa. Tutkiessasi verkkokaupassamme G9-kantaisia valaisimia löydät niiden kokonaisvalaistustehon teknisten tietojen taulukon kohdasta ”Valovirta yhteensä”.

  Vinkki: Ledit saavat vähäisemmällä sähkönkulutuksella aikaan saman kirkkauden kuin halogeenilamput. Esimerkki: Neljän watin led-lamppu loistaa yhtä kirkkaasti kuin 33 watin halogeenilamppu, eli vaihtaminen kannattaa.

  G9-halogeenilamppujen vaihtaminen led-lamppuihin

  G9 lamppu

  Led-G9-lamppujen käyttöönotto ei edellytä erityisiä toimenpiteitä, mutta valon värin valintaan kannattaa kiinnittää huomiota. Led-lamppu asennetaan (ja irroitetaan) aivan samalla tavalla kuin halogeenilamppu, sillä kanta on täysin samanlainen näissä lampputyypeissä, ainoa ero on valaistusteknologiassa.

  Moderneja led-lamppuja, jotka sopivat myös vanhoihin valaisimiin, kutsutaan retrofit-lampuiksi, ja niitä on saatavilla lähes kaikilla standadikannoilla. Suurjännitelamppujen tapauksessa ei tarvita muuntajaa, sillä ne toimivat tavallisella 230 voltin jännitteellä. Saatavilla on myös himmennettäviä led-lamppuja, mutta tämän ominaisuuden olemassaolo täytyy aina tarkistaa ennen ostoa. Voit tutustua himmennettäviin led-lamppuihin täällä.

  Jos sinulla on kysyttävää eri himmentimien ja lamppujen yhteensopivuudesta, auttaa asiakaspalvelumme sinua mielellään. Voit kysyä meiltä myös muista valoa ja valaistusta koskevista teemoista. Saat meihin yhteyden joko soittamalla numeroon +358 9 3157 9451 tai lähettämällä viestin yhteydenottolomakkeella.

  • Ilmainen toimitus väh. 99 euron tilauksille*
  • 30 päivän palautusoikeus
  • Turvalliset ostokset

  Älä jää paitsi Black Week -tarjouksista!

  Tilaa uutiskirjeemme ja pääset nauttimaan heti parhaista tarjouksista.

  10 Voucher

  *Lunastettavissa vähintään 75 euron tilauksen yhteydessä (ei sis. mahd. toimituskuluja). Kukin asiakas voi käyttää alennuskoodin vain kerran ja vain yhteen tilaukseen, eikä sitä voi yhdistää muihin alennuskoodeihin. Alennuskoodia ei voi käyttää jo tehtyyn tilaukseen jälkikäteen. Alennuskoodia ei voi myöskään käyttää tarjouksen ulkopuolelle suljettujen valmistajien tuotteisiin. Alennuskoodi on voimassa 21 päivää sen lähettämisestä laskien.