Skandinaaviset valaisimet

Miellyttävä valoa ja pohjoismaista muotoilua

Skandinaavisessa sisustustyylissä näkyy erittäin selvästi pohjolan luonto havumetsineen ja vuonoineen sekä ihmisten arvostus pohjoista ympäristöä kohtaan. Erityisesti viime vuosien aikana pohjoismainen elämäntyyli on herättänyt kiinnostusta ympäri maailman, ja termit kuten ”hygge” ja ”friluftsliv” ovat tulleet kansanvälisesti tunnetuiksi. Aitoa skandityyliä on ryhdytty kuvailemaan myös sanalla ”lagom”, joka edustaa tavallaan pohjoismaista näkemystä minimalismista.


Hygge ja Friluftsliv

Mitä skandinaavisella sisustustyylillä haetaan?

Kaunis ja vaikuttava luonto antaa vuorovaikutuksessa virtaa ja monille ihmisille myös onnellisuutta ja mielenrauhaa. Tanskassa tämä hyvinvointi ja seesteisyys tunnetaan termillä ”hygge”, Ruotsissa ”lagom” kuvaa täydellistä tasapainoa, ja Norjassa elämänilon lähteenä on ulkoilu, ”friluftsliv”. Skandinaavisessa muotoilussa näkyy keskittyminen olennaiseen ja kaiken turhan hienostelun karsiminen. Tärkeä osansa skandityylissä on ehdottomasti luonnonmateriaaleilla, jotka tuovat palasen luonnon kauneutta sisätiloihin.

Valaisimia skandityylissä

Täydellinen pohjolan valo

Miksi skandi-valaisimet ovat niin suosittuja?

Pohjoismaiset naapurimme ovat pitkän ja pimeän talven vuoksi keskittyneet kehittämään valaistusta sekä sen vaikutusta. Lähtökohtana on päivänvalon kaltaisen ja riittävän valaistuksen luominen, joka luo hyvää oloa ja viihtyisyyttä. Myös arkkitehdit pyrkivät ratkaisuillaan tuomaan mahdollisimman paljon luonnonvaloa sisätiloihin. Skandinaaviseen sisustustyyliin kuuluu valoisat värit, minimalistinen ja siisti sisustus sekä esteettisesti kauniit valaisimet. Skandityyliin sopii erityisen hyvin lämpimänvalkoiset valonlähteet, jotka luovat miellyttävää tunnelmaa.

Skandi-tyylin valaisimia

Pohjoismaiseen tyyliin sopivat materiaalit

Skandinaviassa tyypilliset materiaalit

Skandi-tyylissä puu on ehdottomasti ja vähemmän yllättäen yksi tärkeimmistä materiaaleista, eivätkä valaisimet tee tässä asiassa poikkeusta. Erityisesti vaalea puu, kuten tammi, mänty ja koivu ovat suosittuja. Puu on luonnonmateriaalina lämmin ja kodikas, antaen huonekaluille hyvin luonnollisen ilmeen. Puurunkoiset valaisimet sopivat erinomaisesti pohjoismaiseen värimaailmaan, viihtyisyyttä ja siisteyttä tukien. Muita suosittuja materiaaleja ovat esimerkiksi villa, nahka, kivi, kupari ja lasi. Pohjoismaisilla muotoilijoilla on erityinen taito yhdistää näitä materiaaleja kauniisti toisiinsa.

Pohjoismaista tyyliä

Pohjoismaisen tyylin värit

Kauniit kontrastit valaisimien avulla

Luonnon värit ja raikkaat sävyt ovat keskeisessä roolissa skandityylin seinissä, huonekaluissa ja valaisimissa. Valoisien värien etuna on se, että ne heijastavat valoa parhaalla mahdollisella tavalla. Päävärejä ovat valkoinen, sininen, vihreä, vaalea puu ja erilaiset pastellisävyt. Sisustuksen ei kuitenkaan tarvitse olla näin monotoninen, sillä usein tyyliä rikotaan näyttävästi tummilla sisustuselementeillä, jolloin koko tilasta tulee eloisampi. Esimerkiksi tummasta puusta valmistettu valaisin voi olla oiva elementti muutoin vaalean sisustuksen herättämiseksi henkiin.

Pohjoismaisia värejä

Skandinavian design-klassikot

Louis Poulsen, Birger Dahl...

”Keep it simple” on periaate, jota skandinavian tunnetuimmat muotoilijat ovat noudattaneet vuosikymmenten ajan, luoden minimalistisella ilmeellä ja selkeillä linjoilla varustettuja ajattomia klassikoita. Yksi tunnetuimpia skandinaavisen muotoilun helmiä on Poul Henningsenin Artisokka-valaisin, joka suunniteltiin Kööpenhaminan Langelinie Pavillonen -ravintolaan vuonna 1958. Maailmanlaajuisesti tunnettuja skandiklassikoita on suuri määrä, joten niiden luettelemisessa kuluu aikaa. Sisustusinspiraatiota etsivien designin ystävien kannattaa aluksi tutustua vaikka Birger Dahlin Birdy- ja Markus Johanssonin Carronade-valaisimiin.

Designia Skandinaviasta
  • Ilmainen toimitus väh. 99 euron tilauksille*
  • 30 päivän palautusoikeus
  • Turvalliset ostokset

Erityistarjouksia ainoastaan uutiskirjeen tilaajille!

Tilaa uutiskirjeemme ja saat 10 :n etukupongin*!

10 Voucher

*Vähimmäistilausraja 75 €. Lunastettavissa nettilamppu.fi-verkkokaupassa yhteen tilaukseen. Voimassa 31.3.2022 asti. Etukoodi on voimassa 21 päivän ajan sen lähetyksestä laskien. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen koska vain yhdellä klikkauksella.