Vinkkejä puutarhan valaistukseen

Käytännöllinen ja koristeellinen valo puutarhaan

Oikeanlaisella puutarhavalaistuksella ulkotilasta tulee sisätilojen kanssa tasavertainen ulkotila. Kun valaistusideat luovat hyvän tunnelman, puutarhasta tulee viihtyisä pakopaikka lämpiminä kesäiltoina. Se on myös viihtyisä paikka viettää aikaa ystävien ja perheen kanssa esimerkiksi grillijuhlissa. Annamme sinulle vinkkejä tunnelmalliseen puutarhakauteen.

Hyvä tietää:

Ulkovalaisimet

Aurinkokennovalaisimet

Aurinkoenergiaa käyttävissä ulkovalaisimissa on monia etuja: ei sähkökustannuksia, ei kaapelointia, ei pistokkeita. Koristeelliset tai käytännölliset valonlähteet sopivat joustavasti puutarhaan.

Vihje: Jotta akku latautuisi optimaalisesti, suuntaa aurinkopaneeli aina etelään ja pidä se puhtaana ja vapaana varjosta - esimerkiksi lehdistä.

LED-valaistus

LED säästää jopa 90 % energiaa verrattuna vanhempiin valaistustekniikoihin, mikä vaikuttaa sekä kustannuksiin että ekologiseen jalanjälkeen. Lisäksi tekniikka on käyttöikänsä ansiosta lähes huoltovapaa.

Vinkki: Jos valaisimessa on lampunkanta, voidaan vanha valonlähde helposti korvata LED-lampulla, esim. E27-halogeenilamppu E27-ledilampulla.

LED-ulkovalaisimiin

Smart Garden

Älyvalaistus on jo pitkään ollut osa uutta hyvinvointia. Ulko-olohuoneessa se inspiroi loputtomilla mahdollisuuksilla. Voit esimerkiksi valita sovelluksen avulla oikean valonvärin ja kirkkauden tilanteen mukaan. Moniväritoiminto tekee puutarhajuhlasta luovan ja värikkään.

Vinkki: Philips Huen kaltaiset monipuoliset järjestelmät tarjoavat valtavan valikoiman kiehtovia ulkovalaisimia, jotka tuovat tunnelmaa ulkoilmaan.

IP-kotelointiluokka

Jotta ulkovalaisimet kestäisivät hankalan sään, ne on suojattu tehokkaasti vieraita aineita (esim. pölyä) ja kosteutta (esim. sadetta) vastaan. Suojauksen taso ilmoitetaan IP-kotelointiluokalla. Lammen tai uima-altaan alueella käytettävät valaisimet edellyttävät korkeinta IP-suojausluokkaa.

Vinkki: Anna sähköasentajan asentaa ulkovalaisimesi. Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään valitsemaan oikean IP-suojaluokan valitsemaasi paikkaan.

Miten puutarha kannattaa valaista?

Valoa ulkoilmaolohuoneen jokaiseen nurkkaan

Viihtyisä puutarhavalaistus

Kesällä puutarhasta tulee ulkoilmatila, joka yhdessä parvekkeen ja terassin kanssa kutsuu viihtyisiin hetkiin kutsuvalla puutarhavalaistuksellaan. Viihtyisän tunnelman aikaansaamiseksi valonlähteen värilämpötilan tulisi olla enintään 3300 kelviniä. Tällaisessa valossa on korkeampi punapitoisuus, joten se on yhtä kodikas kuin olohuoneessa. Värilämpötila eli valon väri ilmoitetaan kaikkien sellaisten valonlähteiden ja valaisinten osalta, joissa on kiinteät ledit.

Vinkki: Paristoilla, akulla tai aurinkoenergialla toimivat koristevalaisimet voidaan sijoittaa joustavasti valaistusta tukemaan.

Puutarhaan sopii:

Jalkalamput

Ulkokäyttöön tarkoitetuilla lattiavalaisimilla luodaan todellista viihtyisyyttä. Ulkojalkalamput antavat myös riittävästi valoa grillaamiseen, lukemiseen tai ruokailuun.

Jalkalamput ulos

Valoketjut aurinkokennolla

Aurinkoenergialla toimivat valoketjut luovat tunnelmaa puutarhassa. Saatavilla on hyvin erilaisia valoketjuja niin muotoilun kuin värienkin puolesta.

Aurinkokennovaloketjut

Lounge-kalusteet

Valaisevat puutarhakalusteet luovat erityistä tunnelmaa puutarhaan, parvekkeelle tai terassille, ja herättävät positiivista huomiota.

Puutarhakalusteet

pihavalot puutarhavalot koristevalot

Koristevalot

"Joka vuosi tarjolle tulee uusia koristevaloja kausi- tai ympärivuotisina malleina. Näin ollen puutarhan ilmettä on helppo piristää uusilla koristevalaisimilla.

Koristevalot

Kuinka monta luumenia riittää puutarhavalaistukseen?

Ulkovalaisimelta vaadittava kirkkaus riippuu ensisijaisesti sen käyttötarkoituksesta ja henkilökohtaisista mieltymyksistäsi. Pihatietä valaisevalta valonheittimeltä voidaan vaatia 1000 luumenia, kun taas terassin grillin lisävalon kirkkaudeksi riittää 100-400 luumenia.

Mikä valonväri sopii parhaiten puutarhaan?

Sopiva valonväri valitaan tilanteen ja tarkoituksen mukaan. Alle 3300 kelvinin valot tuottavat viihtyisää, miellyttävää valoa puutarhaan Tämä lämpimämvalkoinen valonväri tekee puutarhasta kuin toisen olohuoneen. Pihatien valonheittimiin ja muihin käytännöllisiin valaisimiin sopii erityisen hyvin yleisvalkoinen väri välillä 3 300-5 300 kelviniä, mikä vastaa esimerkiksi olohuoneessa työpöydän tavallista valaistusta. Tärkeintä on kuitenkin oman maun seuraaminen.

Kasvien ja puiden valaiseminen

Jos kukkivan puutarhan ei haluta katoavan pimeyteen hämärän laskiessa, ovat maapiikkivalot ja valonheittimet toimiva valaistusratkaisu. Kukkapenkit ja tietysti myös näyttävät puut ja pensaat voi tuoda houkuttelevasti esiin valon avulla.

Vinkki: Maapiikeillä varustetut aurinkokennovalot ovat mutkaton vaihtoehto paikkoihin, joihin lankeaa päiväsaikaan runsaasti päivänvaloa. Jos valaistuksella on kuitenkin merkitystä turvallisuuden kannalta, on ehdottomasti käytettävä verkkovirtaan kytkettyjä ulkovalaisimia.

Puiden ja kasvien valaisuun:

Valonheittimet ulkokäyttöön

Valonheittimet valaisevat puita ja kukkapenkkejä suunnatulla valolla. Tuloksena on mielenkiintoinen valon ja varjon vuorovaikutus, joka kiinnittää huomion ja luo tunnelmaa.

Valonheittimet

Maavalot

Valonheittimien tavoin myös maavalot tarjoavat suunnattua valoa kukkapenkkeihin ja kasveihin. Suosituissa maavaloissa on usein puutarhaan sopiva ulkonäkö, kuten kiveä jäljittelevä kuori.

Maavalot

Maapiikkivalot

Aurinkokennolla ja maapiikillä varustettuja ulkovaloja voi siirtää näppärästi mielensä mukaan, sillä virtajohdoista ei tarvitse välittää. Maapiikkivalaisimet ovat hieno lisä puutarhavalaistukseen.

Maapiikkivalaisimet

Valoketjut puutarhaan

Puihin ja pensaisiin ripustetut valoketjut tuovat esille kauniin väriloiston yhdessä lehtien ja ympäröivän pimeyden kanssa. Ratkaisu on kaunis myös parvekepensaassa.

Valoketjut ulkokäyttöön

pihavalot puutarhavalot pihapolut

Valoa pihateille

Vaikka tuntisimme kotipihamme läpikotaisin, tuo säkkipimeä ympäristö omat haasteensa. Yhtäkkiä leluja ja puutarhatyökaluja ilmestyy paikkoihin, joissa niitä ei pitänyt olla. Turvallisuuden varmistamisen ohella valaistut pihapolut näyttävät kauniilta.

Vinkki: Mitä korkeammalla pylväsvalaisimen valonlähde on, sitä suuremman alueen se valaisee. Korkeita pylväsvalaisimia tarvitaan siis yleisesti pienempi kappalemäärä tietyn alueen valaisuun.

Pylväsvalot

Poluille ja portaille:

Pollarivalaisimet

Pollarivalaisimia on saatavilla sekä liiketunnistimilla että ilman. Pollarivalo voidaan asenta myös kaiteeseen tai seinään. Valikoimassa on sekä klassisia että moderneja malleja.

Pollarivalot

Maavalot

Maahan upotettavat valaisimet eivät häiritse ruohonleikkuuta tai lasten leikkejä. Osa maavaloista on niin tukevaa tekoa, että niiden yli voidaan ajaa autolla, joten ne voidaan asentaa myös pihatielle.

Maavalot

Pylväsvalaisimet tunnistimella

Liiketunnistimella varustettu pylväsvalaisin sytyttää valon luotettavasti astuessasi polulle. Liiketunnistimien käyttö ulkovalaistuksessa säästää vuoden mittaan runsaasti sähköä.

Pylväsvalaisimet liiketunnistimella

Ulkovalaisimet seiniin ja portaisiin

Modernit ulkoseinävalaisimet kylvävät miellyttävää valoa kodin ympärille ja valaisevat sisäänkäynnin toiminnallisesti. Seinävalaisimet ovat käytännöllisiä myös kellarin portaiden sekä ulkorakennusten yhteydessä.

Vinkki: Liiketunnistimilla varustetuissa ulkoseinävalaisimissa valo syttyy vain silloin, kun sitä todella tarvitaan, mikä säästää sähköä ja näin ollen rahaa.

Ulkoseinävalaisimet

Rakennusten ulkoseinille:

Ulkoseinävalaisimet liiketunnistimella

Liiketunnistimella varustettu ulkovalaisin on oikea valinta erityisesti kiinteistön kulkuväylille, sillä valo syttyy aina tarvittaessa ja helpottaa arkea.

Ulkovalaisimet liiketunnistimella

Talonumerovalaisimet

Pimeällä aina valaistu talonumero helpottaa oikean osoitteen löytämistä niin vieraidesi kuin tarvittaessa pelastuslaitoksenkin osalta.

Talonumerovalaisimet

Up & down -ulkovalaisimet

Ylös- ja alaspäin valaisevat seinävalaisimet ovat käytännöllisyytensä lisäksi oivallisia myös koristeellisen valokuvionsa vuoksi.

Portaiden valaistus

Riittävä ja oikein kohdennettu valaistus tuo portaiden mitat selkeästi esille, jolloin kompastumisvaara pimeässä minimoituu.

Portaikon valaistus

Lammen tai uima-altaan valaistus

Valaistu puutarhalampi tai uima-allas on todellinen helmi kiinteistössä. Oikeanlainen valaistus yhdistettynä veteen luo kauniin yksityiskohdan pimenevään iltaan.

Huomautus: Lammen tai uima-altaan välittömässä läheisyydessä vaaditaan IP67-luokan suojaus, jolloin valaisin kestää tilapäisen upottamisen. Veden alla tai vedessä vaaditaan IP68-kotelointiluokka (pölytiivis ja kestää pysyvän upotuksen), mikä lisäksi upotussyvyys on huomioitava. Useimmissa tapauksissa myös salaojitukselle on tarvetta.

Allasvalot

Valaistus pihalampeen tai uima-altaaseen:

Kelluvat koristevalot

Koristevalot vedenpinnan alle

Kohdevalot piha-altaaseen tai sen välittömään läheisyyteen

Suihkulähdepumput

Lisää valaistusvinkkejä puutarhaan

Yksilöllinen ja helppo asentaa

Paulmann Plug & Shine

Oman ulkovalaistusjärjestelmän kokoaminen on helppoa: valitse pihallesi sopivat kohdevalot, valonheittimet ja pylväsvalot, yhdistä kaapelit ja valitse muuntaja. Voit ohjata Paulmann Plug & Shine -järjestelmääsi joko kaukosäätimellä tai älypuhelinsovelluksen kautta.

Plug & Shine

Puutarhan lisäpistorasia

Pistorasiapylväät

Pistorasiapylväs tekee jatkojohtojen vetämisestä turhaa. Pysyvästi maahan asennettu pistorasiapylväs tarjoaa useita pistorasioita käyttöön ja sitä käytetään virtalähteenä esimerkiksi lisävalaistukselle, sähkötyökaluille, sähkögrillille, matkapuhelimelle tai kannettavalle tietokoneelle.

Pistorasiapylväät

Tunnelmallinen puutarha

Ulkovalaistustrendit

Kesän kynnyksellä kotipihan viihtyisyyteen on syytä panostaa myös valaistuksen osalta. Erilaiset tunnelmalliset, viihtyisät, käytännölliset ja luovat ideat johtavat varmasti yksilölliseen ratkaisuun.


UKK: Usein kysytyt kysymykset piha- ja puutarhavalaistuksesta

  • Ilmainen toimitus väh. 99 euron tilauksille*
  • 50 päivän palautusoikeus
  • Turvalliset ostokset

Erityistarjouksia ainoastaan uutiskirjeen tilaajille!

Tilaa uutiskirjeemme ja saat 15 :n etukupongin*!

15 Voucher

*Lunastettavissa vähintään 99 euron tilauksen yhteydessä (ei sis. mahd. toimituskuluja). Kukin asiakas voi käyttää alennuskoodin vain kerran ja vain yhteen tilaukseen, eikä sitä voi yhdistää muihin alennuskoodeihin. Alennuskoodia ei voi käyttää jo tehtyyn tilaukseen jälkikäteen. Alennuskoodia ei voi myöskään käyttää tarjouksen ulkopuolelle suljettujen valmistajien tuotteisiin. Alennuskoodi on voimassa 21 päivää sen lähettämisestä laskien.