Upotettavat LED-valaisimet

Suosittelemme tästä kategoriasta

  Upotettava led-kohdevalaisin: avain huoneen täydelliseen valaistukseen

  Led-uppokohdevalaisimet pelkistävät valaistuksen olennaiseen. Kattoon upotettu spottivalo ei sinällään ole designia, mutta voit luoda tällä valaisintyypillä kotiisi erityisen viihtyisän valaistuksen.

  Upotettavia led-kohdevalaisimia voi käyttää lukuisin eri tavoin. Niillä voi esimerkiksi:

  • Valaista koko huoneen kirkkaasti.
  • Riviin sijoiteltuina ne voivat toimia kulkuväylän valaistuksena.
  • valaista myös kaikkein perimmäiset nurkat.
  • Tällaisen valaisimen voi kiinnittää mataliin kattoihin ja vinokattoihin, eikä valaisin pienennä huoneen kokoa lainkaan.
  • luoda näyttäviä valosaarekkeita eli jakaa tilaa valaistuksen avulla.

  Toisin kuin halogeenispottivalojen tapauksessa, tuovat ledit säästöä myös kukkarolle ja ympäristölle.

  Upotettava led-kohdevalaisin

  Huomioitavaa LED-uppokohdevalaisimissa

  Mieti aivan ensimmäiseksi, millainen valaistussuunnitelmasi on, esimerkiksi rakentamisen tai remontoinnin yhteydessä. Upotettavien valaisimien asentaminen jälkikäteen saattaa nimittäin olla hankalaa ja vaatia yllättävän paljon työtä.

  Ensiksi sinun on valittava jompikumpi kahdesta valaistustavoitteesta:

  • huoneen koko pinta-alan kattava valaistus
  • tai kohdistettu korostusvalaistus

  Ensin mainitussa tapauksessa tarvitset useita LED-uppokohdevalaisimia, joten paras vaihtoehto on yksi tai useampi valaisinsarja. Jälkimmäisessä tapauksessa kysymykseen tulevat myös yksittäiset spottivalaisimet.

  Uppokohdevalaisimet settinä

  Kohdevalaisimia voi asentaa yhteen tai useampaan riviin katon pinnalle tai sisälle. Tällaiseen käyttöön tarkoitetut spottivalot ovat yleensä kiinteitä, eli niitä ei voi kiertää tai kääntää enää jälkikäteen. Eikä se olekaan tarpeen, sillä ne huolehtivat kattavasta huonevalaistuksesta.

  Tässä tapauksessa upotettavilla valaisimilla korvataan tavanomainen kattovalaisin. Suurimpana etuna on tilan säästö, mikä on erittäin toimiva ratkaisu silloin, kun huoneen katto on matalalla tai tila on pieni. Led-uppokohdevalaisimet näyttävät pikemmin huoneen osalta kuin erillisiltä valaisimilta, mikä luo vaikutelman todellisuutta suuremmasta tilasta.

  Useilla valaisimilla voidaan luoda myös tasapainoisempi valaistus kuin yksittäisellä, huoneen keskelle sijoitetulla valaisimella. Upotettavat led-valaisimet takaavatkin tasapanoisen valaistuskokonaisuuden.

  Upotettava led-kohdevalaisin

  Kaipaatko apua valaistukseen? Ota yhteyttä asiakaspalveluumme ja saat vinkkejä huoneesi mittoihin sopiviin ratkaisuihin. Yhteystiedot löydät tämän sivun alaosasta.

  Yksittäiset spottivalot

  Yksittäisiä spottivaloja asennetaan paikkoihin, joihin halutaan luoda uusi valosaareke tai kun halutaan korostaa jotakin tiettyä esinettä huoneessa, esimerkiksi maljakkoa tai lukutuolia.

  Haluaisitko kuitenkin siirtää maljakkoa tai nojatuolia hiukan toiseen suuntaan, mutta kohdevalaisin on asennettu jo kiinteästi paikalleen? Tällöin on kätevintä, jos kohdevalaisimeksi on valittu heti alusta alkaen kierrettävä ja käännettävä malli. Tällaisen valaisimen voi nimittäin kohdistaa täsmällisen tarkasti myös asentamisen jälkeen.

  Vieläkin enemmän joustavuutta saat kardaanisilla kohdevalaisimilla, joiden rakenne koostuu kahdesta renkaasta. Tällaisen kohdevalaisimen voi halutessaan kääntää myös kattoa kohden ja luoda näin epäsuoran valaistuksen. Jos toivot tällaista valaistusta, tutustu näihin valaisimiin kattokohdevalaisinten osiossa.

  Upotettava led-kohdevalaisin

  Led-kohdevalaisinten ja halogeenikohdevalaisinten erot

  Näiden kahden valaisintyypin välinen ero perustuu käytetyn valaistusteknologian ominaispiirteisiin.

  Led-uppovalaisinten energiansäästö on 60 % halogeenilamppuihin verrattuna, minkä lisäksi ledit valaisevat jopa 50 000 tunnin ajan. Näin ollen led-uppokohdevalaisimet ovat käytännössä lähes huoltovapaita: jos tiedät, millaista on kiivetä tikkaille aina muutaman kuukauden välein vaihtamaan halogeenikohdevalaisinten kaksikymmentä lamppua käytävän varrella, haluat varmastikin käyttää jatkossa vain ledejä.

  Valitessasi upotettavan led-kohdevalaisimen, jonka hankintaa ei jälkikäteen tarvitse katua, ota huomioon seuraavat seikat:

  Energiatehokkuusluokka. Säästöjä saat A-energiatehokkuusluokasta alkaen. Mitä useampi plusmerkki A:n perässä on, sitä parempi. Toisaalta kaikki LED-uppokohdevalaisimet merkitsevät halogeenilamppuihin verrattuna säästöjä.

  Valon väri. Halogeenilamppujen tapauksessa ei ole ollut tarpeen välittää valon väristä, sillä se on aina lämmin valkoinen. Lämmin valkoinen (n. 3 000 kelviniä) onkin oikea valinta asuintiloihin, kylpyhuone mukaan lukien. Tuotteen valovärin tarkastaminen kannattaa aina, vaikka siitä olisikin hiukan ylimääräistä vaivaa. Näin voit välttää tilanteen, jossa olohuoneessasi loistaa sinertävä, päivänvalon valkoinen sävy, mikä tuntuu pikemminkin luotaantyöntävältä kuin houkuttelevalta.

  Värintoisto. Jotta värit toistuisivat luonnollisina, on värintoiston oltava vähintään Ra 80. Jos käytät led-uppovalaisimia riippuvalaisimen sijasta ruokailutilassa, huomaat heti, jos värintoisto ei ole tarpeeksi hyvä, sillä koko kattaus näyttää selkeästi vääränlaiselta. Mitä lähempänä värintoistoarvo on sataa (tai jos se on sata), sitä parempi. Näin on varsinkin, jos käytit aiemmin halogeenilamppuja, sillä niiden värintoistoarvo oli aina Ra 100.

  Upotettava led-kohdevalaisin

  Kylpyhuoneen ja keittiön LED-uppovalaisimet

  Valaisimet saattavat joutua kosketuksiin kosteuden kanssa kylpyhuoneessa ja keittiössä. Siksi onkin huolehdittava, että valaisinten vesitiiviys vastaa asianmukaisia vaatimuksia.

  Tarkasta siis aina IP-kotelointiluokka. Se määritetään kylpyhuoneessa eri suoja-alueiden mukaisesti. Useimmiten vaaditaan vähintään luokitusta IP44 (suojattu roiskevedeltä), mutta suihkun tai kylpyammeen alueella vaatimukset ovat tiukemmat. Keittiön valaisimille riittää IP20-kotelointiluokka, lukuun ottamatta tiskialtaan ympäristöä, jossa luokituksen on oltava IP44 tai suurempi.

  Huomautus: Jos olet sisustamassa ravintolan keittiötä tai uima-allasaluetta, sovelletaan eri määräyksiä. Ota tällaisessa tilanteessa yhteyttä asiantuntevaan neuvontaamme, joka vastaa kysymyksiisi kotelointiluokista. Yhteystiedot löydät tämän sivun alaosasta.

  Upotettavien led-valaisinten asentaminen

  Upotettavaa valaisinta varten tarvitaan tietenkin aukko, johon valaisin asennetaan. Kattorakenteessa on siis oltava tyhjää tilaa, jota alaslasketut katot tarjoavat. Alaslaskettuun kattoon tehdään aukko (valaisimen halkaisijaa ja asennussyvyyttä koskevat tärkeät tiedot esitetään verkkokaupassamme tuotteen teknisissä tiedoissa), jonka jälkeen tehdään sähköliitäntä ja valaisin painetaan paikalleen aukkoon.

  Kaikki tämä kuulostaa melko yksinkertaiselta, mutta voi aiheuttaa maallikolle stressiä. Jos koet, että asiantuntemuksesi ei riitä asennustöihin, suosittelemme, että käännyt asennusta varten sähköasentajan puoleen.

  Onhan turvallisuutesi ensisijaisen tärkeää!

  Upotettava led-kohdevalaisin

  LED-uppovalaisimen sopiva luumenmäärä

  Miten kirkasta valaistusta toivot huoneeseen? Ja kuinka monta uppovalaisinta tarvitset valaistuksen toteuttamiseen? Sopiva luumenmäärä riippuu täysin sinusta ja huoneen käyttötarkoituksesta.

  Saat suurpiirteisen käsityksen vaadittavasta kirkkaudesta seuraavasti: mieti, miten monta tavallista hehkulamppua (ei halogeenilamppua) tarvitsisit, jotta huoneessa olisi riittävän kirkas valaistus tai jotta voisit luoda haluamasi valosaarekkeen. Kolme 60 watin lamppua? Siinä tapauksessa tarvitset huoneeseen noin 2 400 luumenia. Viisi 40 watin lamppua? Silloin 2 000 luumenia antaa hyvin suuntaa. Monet led-uppovalaisimet tuottavat noin 400 luumenia, mikä vastaa yhtä 40 watin hehkulamppua.

  Onko sinulla kysyttävää? Ota yhteyttä ammattitaitoiseen neuvontaamme. Kun tiedät huoneesi mitat, pystymme auttamaan sinua paremmin valaistuksen suunnittelussa.

  Upotettavat led-kohdevalaisimet ja muuntaja

  Joitakin led-uppovalaisimia varten tarvitaan muuntaja, joka joissain tapauksissa on asennettu jo valmiiksi valaisimeen. Tällaisen valaisimen voi siis liittää suoraan 230 voltin sähköverkkoon. Markkinoilla on toisaalta myös runsaasti malleja, joita varten täytyy hankkia erikseen sopiva, ulkoinen led-muuntaja.

  Toisinaan LED-uppokohdevalaisimeen on asennettu muuntaja valmiiksi, eikä tällöin siis tarvita erillistä muuntajaa. Tällaisen valaisimen voi liittää suoraan 230 voltin verkkoon. Toisaalta on myös LED-uppovalaisimia, joita varten tarvitaan ulkoinen LED-muuntaja.

  Muista tarkistaa tuotteen teknisistä tiedoista, että tarvitseeko valaisimesi ulkoisen muuntajan.

  LED-uppovalaisimet: pieni asennussyvyys

  Alaslaskettu katto pienentää huonetta aina hiukan. Jos kattoa on laskettu alas vain vähän, on huone toki suurempi, mutta valaisimille on vähemmän tilaa. Tällaisessa tapauksessa käytettävissä oleva tila voi olla liian pieni uppovalaisimillekin, vaikka ne ovatkin muodoltaan varsin litteitä. Toisinaan välikaton eristyskin alkaa jo muutaman senttimetrin päästä, mikä voi olla ongelmallista. Näissä tapauksissa on käytettävä upotettavia valaisimia, joiden asennussyvyys on pieni. Pienellä asennussyvyydellä tarkoitetaan yleensä maksimissaan 3 cm:n syvyyttä. Asennussyvyyden löydät kunkin tuotteen teknisistä tiedoista, muista tarkistaa se aina.

  Ota kuitenkin huomioon, että vaikka ledit varsinaisesti eivät kuumene (niiden lämpö vastaa kädenlämpöä), ei niitä kuitenkaan saa asentaa suoraan eristeeseen. Eristeen aiheuttama lämmönmuodostus vähentää ledien käyttöikää merkittävästi.

  Onko sinulla vielä kysyttävää upotettavista led-valaisimista? Tavoitat asiantuntevan asiakaspalvelumme puhelimitse numerosta +358 9 3157 9451 tai käyttämällä yhteydenottolomaketta. Olemme apunasi valaistusta suunnitellessasi.

  • Ilmainen toimitus väh. 99 euron tilauksille*
  • 50 päivän palautusoikeus
  • Turvalliset ostokset

  Erityistarjouksia ainoastaan uutiskirjeen tilaajille!

  Tilaa uutiskirjeemme ja saat 15 :n etukupongin*!

  15 Voucher

  *Lunastettavissa vähintään 99 euron tilauksen yhteydessä (ei sis. mahd. toimituskuluja). Kukin asiakas voi käyttää alennuskoodin vain kerran ja vain yhteen tilaukseen, eikä sitä voi yhdistää muihin alennuskoodeihin. Alennuskoodia ei voi käyttää jo tehtyyn tilaukseen jälkikäteen. Alennuskoodia ei voi myöskään käyttää tarjouksen ulkopuolelle suljettujen valmistajien tuotteisiin. Alennuskoodi on voimassa 21 päivää sen lähettämisestä laskien.