VINKIT

Energiansäästövinkkejä

Vinkkejä sähkön säästämiseen kotona oikeanlaisen valaistuksen avulla

Sisä- ja ulkotilojen valaistusratkaisut näkyvät niin vuokra- kuin omistusasunnoissakin tunnelman lisäksi myös käyttökustannuksissa. Vanhanaikaisiin valaistusratkaisuihin verrattuna modernilla, energiatehokkaalla valaistuksella on suuri säästöpotentiaali, joka voidaan mahdollisesti hyödyntää helposti vain valonlähteet päivittämällä. Muutamaa lisävinkkiä hyödyntämällä kustannuksia on mahdollista leikata lisää, myös ympäristön hyvinvointia silmälläpitäen.

Tietämisen arvoista

Energiatehokkuusluokka

Energiatehokkuusluokka

Sähkölaitteen energiatehokkuus pitää ilmoittaa selkeästi kuluttajalle, mitä varten on olemassa energiatehokkuusluokka. Maaliskuun 1. päivästä 2021 lähtien käytössä on ollut uusi energiatehokkuusmerkintä, joka ei enää sisällä sekavia A+, A++ ja A+++ -luokkia. Valonlähteiden energiatehokkuus on arvioitu tulevaisuuden kriteereitä silmälläpitäen.

Elinikä

Elinikä

Valonlähteen käyttöikä kertoo sen arvioidun keskimääräisen käyttötuntimäärän. Esimerkiksi led-lamppu, jonka käyttöikä on 25 000 tuntia, kestää yli 10 vuotta, jos sitä käytetään 6 tuntia päivässä. Pitkäikäisen valonlähteen valinta säästää rahaa pitkällä aikavälillä ja vähentää jätteen syntymistä.

Lampunkanta

Lampunkanta

Vaihdettavia lamppuja käyttävistä valaisimista löytyy lampunkanta (esim. E27, E14, GU10 jne.), johon vastaava led-lamppu voidaan kiertää kiinni. Led-lamppujen käyttö tarjoaa suurimman säästöpotentiaalin tehokkaiden ja runsaasti päällä olevien valaisimien osalta.

Valaistusteknologian vertailu

Pikatarkistus: Miten kotona voi säästää sähköä?

Valaistuksen osalta sähkönkulutuksen vähentäminen on nopea prosessi, mikäli valaisimissa käytetään vielä vanhanaikaisia lamppuja. Jos uudelle valaisimelle on tarvetta, on vaihtoehtona myös energiatehokas, kiinteät led-valonlähteet sisältävä valaisin. Taloa rakentaessa tai suurempaa remonttia suunnitellessa kannattaa hyödyntää asiantuntevaa valaistussuunnittelijaa, sillä oikein valitut ja sijoitetut valaisimet omaavat merkittävän sähkönsäästöpotentiaalin.

Esimerkki tehokkuudesta

Perinteinen hehkulamppu muuntaa sähkövirrasta 95 prosenttia lämmöksi ja näin ollen vain 5 prosenttia valoksi. Tämän hyötysuhteen vuoksi tehon on oltava suuri kirkkaan valon aikaansaamiseksi, mikä taas johtaa erittäin kuumiin lamppuihin. Uudempien lampputyyppien myötä watti-luumensuhde, eli valaistustehokkuus, on parantunut merkittävästi, joten vähemmällä sähkömäärällä aikaansaadaan yhtä kirkas valaistus. Jokaiselle valonlähteelle ilmoitetaan Luumen-arvo, jotta kuluttajat voivat vertailla erilaisia lamppuja toisiinsa.

  Hehkulamppu Halogeenilamppu Energiansäästölamppu Led-lamppu
Elinikä 1.000 h 2.000 – 4.000 h 10.000 h 15.000 – 100.000 h
Valaistusteho Alle 15 lm/W noin 25 lm/W noin 50 lm/W Mallista riippuen jopa
100 lm/W, tai enemmän
Hyväksytty myyntiin Hehkulamppukielto astui voimaan 2009. Hehkulamppukielto astui voimaan 2016. Kielletty ekosuunnittelusäännöksissä vuodesta 2019 lähtien. Sallittu nyt ja tulevaisuudessa.
Säästöpotentiaalin

Valaistusteknologioiden vertailu

Energiaa säästäviä lamppuja kehitettäessä keskitytään aina kestävyyteen ja erilaisiin ympäristönäkökulmiin. Pitkäikäiset ja energiatehokkaat valaistusteknologiat vähentävät hiilidioksidipäästöjä. Paras markkinoilla oleva valaistusteknologia on led, joka korkean valotehokkuutensa (virrankulutuksen ja tuotetun valon suhde) lisäksi tarjoaa pisimmän käyttöiän ja parhaan päälle ja pois -kytkentäkestävyyden. Usein toistuva valon sytyttäminen ja sammuttaminen ei mainittavasti lyhennä led-lampun elinikää.

  Lamppujen vaihtaminen Valaisimien vaihtaminen Ammattimainen valaistussuunnittelu
Tarve sähköasentajalle Ei Kyllä Kyllä
Soveltuu vuokra-asuntoihin Kyllä Kyllä Ei
Soveltuu omistusasuntoihin. Kyllä Kyllä Kyllä
Mahdollisuus älykodin käyttöönottoon Kyllä Kyllä Kyllä
Milloin toimenpide on järkevä? Mielessä vaivaton sähkönsäästö Sisustusta halutaan muuttaa/ remontti Valmistautuminen tulevaisuuteen

Vaihda nykyinen valonlähde led-lamppuun

Helpoin ja nopein tapa säästää sähköä valaistuksen osalta on energiatehokkaiden led-lamppujen käyttö. Led-lamppuja on saatavilla kaikkiin tavallisiin lampunkantoihin, ja niiden jälkiasennus käsittää uuden lampun kiertämisen paikalleen. Led-valaistukseen siirtyminen on kannattavaa kaikkien vanhempien valaistusteknologioiden osalta, mukaan lukien halogeeni- ja pienloistelamput.

E27-led-lamput

Katso lisää

E14-LED-lamput

Katso lisää

G9-LED-lamput

Katso lisää

GU10-LED-lamput

Katso lisää

GU5.3-LED-lamput

Katso lisää

Kaikki led-lamput

Katso lisää

Miten luen lamppupakkausta?

Valaistusteknologian kehitys on mahdollistanut monia erilaisia ominaisuuksia, kuten vaihtelevan valonvärin ja himmennettävyyden, joten lamppujen tuotepaketissa on aiempaa enemmän tietoa.

Valaisimet, joissa on kiinteästi integroidut led-valonlähteet

Valaisin on tunnetusti sähkölaite, johon lamppu (valonlähde) on asennettu, mutta lamppu voi toimia myös synonyymina valaisimelle. Nykyisin markkinoilla on myös runsaasti valaisimia, joissa valonlähde on kiinteästi asennettu. Laadukkailla led-valonlähteillä varustettu valaisin käyttää vain vähän sähköä, on pitkäikäinen eikä vaadi valonlähteen vaihtoa.

Mitä hyötyä on valaisimesta kiinteillä ledeillä?

Minimalistinen muotoilu

Kiinteästi asennetut ledit mahdollistavat erityisen kompaktin muotoilun, mikä sopii erinomaisesti moderniin sisustustyyliin.

Moderneihin led-valaisimiin

Huoltovapaa

Kiinteän asennuksen vuoksi valaisinta ei tarvitse koskaan avata valonlähteen vaihtoa varten.

Kaikki led-valaisimet

Tulevaisuuden teknologia

Vähäisen sähkönkulutuksen lisäksi ledit mahdollistavat erilaisia älykkäitä toimintoja, mikä sallii valaistuksen säätämisen tunnelmaan sopivaksi.

Led-älyvalaisimiin


Tutustu led-valaisimiin ja säästä energiaa

Milloin led-valaisin on kannattava valinta?

Jos harkitset kokonaan uuden valaisimen hankkimista, esimerkiksi siksi, että vanha valaisin ei enää sovi kotisi sisustukseen, on valaisin kiinteillä led-valonlähteillä varteenotettava vaihtoehto niin sähkönkulutuksen kuin muotoilunkin kannalta. Valonlähteiden pieni koko on tuonut markkinoille esimerkiksi led-paneelit, jotka ovat erinomaisia niin valaistuksen levittämisessä laajalle alueelle sekä erilaisten älyominaisuksien osalta.

Lisää vinkkejä sähkön säästämiseen

Seuraavilla sähkönsäästövinkeillä voit säästää rahaa ilman suurempia muutostöitä.

Aurinkokennovalaisimet

Aurinkokennovalaistus on helppo tapa tuoda lisävalaistusta kevät-, kesä- ja syysiltoihin, esimerkiksi koristevalaistuksen muodossa. Koristevalaisimien lisäksi tarjolla on seinä- ja pylväsvalaisimia, jotka ovat hyvä valinta esimerkiksi sähköttömälle mökille.

Lisää aurinkokennovaloista

Liiketunnistin

Liiketunnistimella varustettujen pihavalojen käyttö näkyy sähkölaskussa myönteisesti. Valaisimen hämärätunnistin varmistaa, että valo ei syty kirkkaina vuorokaudenaikoina.

Lisää liiketunnistimista

Älykoti

Älyvalaistus tarjoaa monia toimintoja, jotka voivat olla hyödyllisiä sähkönkulutuksen vähentämisen osalta. Voit esimerkiksi työpaikalla ollessasi tarkistaa kotisi valaistuksen tilan ja sammuttaa päälle jääneen valaisimen. Älysensorit auttavat sytyttämään valot automaattisesti silloin, kun valaistukselle on tarvetta.

Sammuta valo

Sammuta valo

Yksinkertaisin ja toimivin säästövinkki on sammuttaa valaistus silloin, kun sitä ei tarvita. Turhien valojen sammuttaminen vain unohtuu usein. Liikuntarajoitteiset ihmiset hyötyvät erityisesti älysovelluksella ohjattavasta valaistuksesta, sillä valokatkaisijalle pääsy voi vaatia paljonkin vaivaa.

Kirkkaat lampunvarjostimet

Kankaasta tai muovista valmistetut vaaleasävyiset lampunvarjostimet ovat läpikuultavia, eivätkä ne tästä syystä ”niele” niin paljoa valoa kuin tummat, paksummat sävyt. Läpikuultavan varjostimen läpi huoneeseen lankeaa toisin sanoen enemmän valoa. Käänteisesti voidaan myös ajatella, että valaistukseen riittää energiankulutukseltaan säästeliäämpi lamppu.

Tutustu kirkkaisiin lampunvarjostimiin

Vaaleat katot ja seinät

Vaaleat värit, kuten valkoinen ja erilaiset pastellisävyt heijastavat enemmän valoa kuin tummat sävyt. Näin ollen vaaleaseinäisen ja -kattoisen huoneen valaistukseen riittää vähempitehoinen lamppu. Skandityylinen sisustus voi siis säästää sähköä.

Tutustu sopiviin tyyleihin

Tuulettimet talvitoiminnolla

Lämpöpatterista tai takasta tuleva lämmin ilmamassa kertyy huoneen katonrajaan. Näin ollen talvella varpaat voivat palella, vaikka huoneessa muuten olisikin lämmin. Talvitoiminnolla varustettu kattotuuletin jakaa lämpimän ilmamassan tasaisesti huoneeseen, mikä säästää lämmityskustannuksissa.

Lisää kattotuulettimista

Lämmityksen älyohjaus

Älyohjattu lämmitysjärjestelmä on taloudellinen, sillä se reagoi älysensorien antamiin tietoihin avoinna olevista ikkunoista, asukkaiden paikallaolosta jne., jolloin energiaa käytetään järkevämmin lämmitykseen. Älypattereiden käyttö säästää rahan lisäksi myös ympäristöä vähäisemmän energiankulutuksen kautta. Älylämmitystuotteita on saatavilla myös vuokra-asuntoon sopivina versioina.

Älylämmityksen jälkiasennus


Remontti ja valaistussuunnittelu

Monissa vanhoissa rakennuksissa sähköratkaisut eivät ole optimaalisia nykyaikaista asumista silmälläpitäen. Usein huoneissa on valaistusta varten vain yksi kattoliitäntä, seinävalaisimille ei ole tuotu lainkaan suoria kytkentämahdollisuuksia ja pistorasioita on liian vähän. Jos suunnittelet suurempaa remonttia, kannattaa tulevaisuuden käytettävyyden osalta ottaa yhteyttä valaistussuunnittelijaan. Käyttötarkoituksen mukainen, tehokas valaistus vaikuttaa energiankulutuksen lisäksi myös tilan viihtyvyyteen. Valaistussuunnittelu käsittää:

Kattoliitännät

Keskelle huonetta tuotu kattoliitäntä ei aina ole optimaalinen valaistukseen, esimerkiksi keittiön ja ruokailutilan yhdistävässä huoneessa. Tällaisen tilan ongelmana on se, että tehokas kattovalaisin on kytkettävä päälle niin ruokaa valmistettaessa kuin ruokaillessakin. Kustannustehokkaampi ratkaisu on alueellinen valaistus, joka aikaansaadaan erilaisia valaisimia käyttämällä.

Seinäliitännät

Seinän läpi tuotuja valaisinten suorakytkentämahdollisuuksia ei Suomessa usein käytetä, mutta ne voivat olla järkevä lisä tilan valaistuskonseptiin. Seinävalaisinten avulla huoneeseen voi luoda esimerkiksi tunnelmallisen ja rennon valaistuksen. Seinävalaisin on myös toimiva ratkaisu lukunurkkaukseen.

Pistorasiat

Pistorasiat

Pistorasioiden lukumäärän lisääminen on pääsääntöisesti aina mukana, kun asuintilaa modernisoidaan laajemman remontin kautta. Pistorasiat mahdollistavat lattia- ja pöytävalaisinten käyttämisen tarpeen mukaan, jolloin enemmän sähköä kuluttavaa perusvalaistusta ei tarvitse käyttää esimerkiksi lukemiseen.

Nettilamppu tarjoaa valaistussuunnittelua myös yksityisasiakkaille. Ota yhteyttä asiakaspalveluumme saadaksesi lisätietoa valaistussuunnittelupalveluistamme tai pikavinkkejä kotisi valaistukseen.

Ota yhteyttä asiakaspalveluumme


UKK: Usein kysytyt kysymykset sähkön säästämisestä

  • Ilmainen toimitus väh. 99 euron tilauksille*
  • 30 päivän palautusoikeus
  • Turvalliset ostokset

Erityistarjouksia ainoastaan uutiskirjeen tilaajille!

Tilaa uutiskirjeemme ja saat 10 :n etukupongin*!

10 Voucher

*Vähimmäistilausraja 75 €. Lunastettavissa nettilamppu.fi-verkkokaupassa yhteen tilaukseen. Voimassa 31.3.2022 asti. Etukoodi on voimassa 21 päivän ajan sen lähetyksestä laskien. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen koska vain yhdellä klikkauksella.