VINKIT

MAKUUHUONEEN VALAISTUS
8 vinkkiä tunnelmallisen ilmapiirin luomiseen

Perinteiseen makuuhuoneen valaistukseen kuuluu kattovalaisin sekä yöpöytävalaisimet molemmin puolin sänkyä. Viime vuosina tämän tilan valaistukseen on kuitenkin alettu panostaa aiempaa enemmän, ja makuuhuoneesta onkin tullut yksi sisustusintoilijoiden suosikkeja. Löydät tältä sivulta muutaman vinkin makuhuoneen valaistuksessa huomioitavista asioista, kuvauksen suosituimmista trendeistä ja tyyleistä sekä ohjeita tunnelmavalaistuksen luontiin epäsuoran valon avulla.


Makuuhuoneen valaisimia


#1

Mitkä tyylisuunnat sopivat parhaiten makuuhuoneen sisustukseen?

Makuuhuoneen valaistuksen tulee lähtökohtaisesti tukea tyylillisesti huoneen muuta sisustusta. Valaisinten osalta tämä ei ole ongelma, sillä valinnanvaraa löytyy romanttisesta tyylisuunnasta aina moderniin asti. Riippumatta valitusta tyylistä monien epäsuorien valonlähteiden käyttö korostuu, jotta tunnelma on viihtyisä eikä valo häikäise.


Viihtyisä skandi-tyyli on erittäin suosittu puhtaiden väriensä ja lämpöä tuovien luonnonmateriaaliensa vuoksi. Makuuhuoneen sisustukseen tuodaan myös herkkyyttä itämaisilla elementeillä, jolloin tunnelmassa on ripaus romantiikkaa.

Muita tavallisia tyylisuuntauksia ovat moderni maalaistyyli, leikkisä vintage-tyyli sekä rikasvärinen Välimeren tyyli. Valaisinvalikoiman osalta haasteellisinta on usein löytää omaan tyyliin parhaiten sopivat valaisimet, sillä vaihtoehtoja on valtavasti. Eri tyyleille on nykyisin yhteistä oikeastaan vain modernin led-teknologian hyödyntäminen.

Kaikki yöpöytävalaisimet


#2

Vaihtoehtoja klassiselle yöpöytälampulle

Perinteinen ja edelleen erittäin toimiva ratkaisu yöpöydän valaisuun on tietenkin pöytävalaisin. Nykyisin siirrytään kuitenkin enenevissä määrin muihin valaistuskonsepteihin. Näyttävä ja vielä suhteellisen epävallinen ratkaisu on riippuvalaisimen käyttö yöpöydän yllä.


Myös seinävalaisimet sängynpäädyn vieressä tai yllä luovat kaunista valoa, jota sängyssä lukijat arvostavat erityisesti. Valonlähteen osalta valinta osuu useimmiten hehkulamppua jäljittelevään filamenttilamppuun, joka tuo ripauksen retrohenkisyyttä makuuhuoneen muotokieleen.

Yksi näyttävä vaihtoehto on myös sängyn molemmille puolille asetetut lattiavalaisimet, mielellään himmennysmahdollisuudella. Jos halutaan kuitenkin pysyä perinteisessä konseptissa yöpöytineen, on moderneissa yöpöytävalaisimissa näppäriä lisäominaisuuksia, kuten älyvalo-ominaisuudet ja latauspiste kännykälle.

Kaikki lattiavalaisimet


#3

Sängyn valaistus: valokatkaisijaa ei tarvitse enää etsiä

Makuuhuoneen yövalaistus on helppo automatisoida esimerkiksi liiketunnistimeen kytketyillä led-nauhoilla, jolloin reitti vessaan valaistuu heti laskiessasi jalkateräsi lattialle. Tällainen toteutus tuo pientä arjen luksusta vähällä vaivalla.


Liiketunnistin ei tietenkään ole ainoa hyödyllinen ominaisuus yövaloissa. Osassa yövalaisimia on nykyisin USB-liitäntä, jota voidaan käyttää esimerkiksi älypuhelimen lataamiseen.

Käytännöllisiä ovat myös hämärätunnistimella ja akulla varustetut kannettavat yövalot, jotka ovat suosittuja mm. mökkikäytössä. Osassa näistä valaisimista on myös koukku ripustamista varten. Kannettavaa yövaloa voi käyttää myös esimerkiksi terassilla myöhäisillan aterioinnin valaisuun.

Kaikki pistorasiavalot


#4

Älykkäät ratkaisut lisäävät mukavuutta ja viihtyisyyttä

Makuuhuoneeseen saa luotua helposti tunnelmaa älypuhelimella ohjattavalla kattovalaisimella, sillä valittavana on viihtyisiä valonvärejä. Nykyisin älyvalaisimia on saatavilla kaikissa mahdollisissa muodoissa. Yksi vaihtoehto älyaikaan siirtymisessä on myös vanhojen valaisinten päivittäminen älylampuilla.


Modernit älyvalaisimet maastoutuvat hyvin muuhun sisustukseen. Esimerkiksi tavalliselta lyhdyltä näyttävä led-valo voi olla ohjattavissa mobiililaitteilla ja sisältää 16 miljoonaa erilaista valonväriä ja erilaisia valo-ohjelmia.

Markkinoilla on ollut jo pitkään erilaisia valaistuja kalusteita, kuten kukkaruukkuja ja puutarhatuoleja. Makuuhuoneessa älyvalaisin voi toistaa myös musiikkia, jolloin oman soittolistan voi napauttaa pyörimään kännykän kautta.

Kaikki älyvalaisimet


#5

Valaistusideat kaltevalle katolle

Jos makuuhuoneessasi on kalteva katto, täytyy se huomioida valaistussuunnittelussa. Vinoon kattoon voidaan asentaa esimerkiksi kohdevalaisimia, spotteja, upotettavia valaisimia sekä led-paneeleita ja -nauhoja. Kaikista näistä valaisintyypeistä on olemassa myös älyvalaisinvaihtoehtoja.


Puupalkkeja ja epätavallisia muotoja sisältävän huoneen voi valaista näppärillä vaijerijärjestelmillä. Erilaisten liitoskappaleiden avulla vaijeria saadaan kuljetettua huoneessa halutulla tavalla, joten se voi tehdä myös mutkia.

Kattokruunut ja riippuvalaisimet sopivat myös hyvin käytettäväksi kalteviin kattoihin, näyttäen erityisen tunnelmallisilta maalaistyylisten kattopalkkien seurana. Ullakkotiloihin tehdyissä makuuhuoneissa käytetään usein myös lattiavalaisimia ja pöytävalaisimia, jotka säädettävillä varjostimilla varustettuina voivat huolehtia koko tilan valaisusta.

Kaikki kohdevalaisimet


#6

Tunnelmavalaistus:
tähtitaivasvalot ja kumppanit

Makuuhuoneessa on usein tarvetta erilaisille lisävaloratkaisuille. Esimerkiksi valaistu meikkipeili, jota voidaan samalla käyttää älypuhelimen lataamisen USB-portin kautta, on hieno moderni lisä lipaston päälle.


Tähtitaivasta jäljittelevät valaistusratkaisut tuovat makuuhuoneeseen ainutlaatuista tunnelmaa. Yleisesti suosituksena on valita malli, jota voidaan tarvittaessa laajentaa ja jota voidaan ohjata kaukosäätimellä.

Koristevaloilla on helppoa ja edullista tuoda ripaus romantiikkaa makuuhuoneeseen. Suosittuja ovat esimerkiksi erilaiset valoketjut sekä valolla varustetut klipsit, joihin voi kiinnittää valokuvia.

Kaikki valopeilit


#7

Valaisevat huonekalut tuovat säilytystilaa

Makuuhuoneessa on tuskin koskaan liikaa säilytystilaa. Erilaisilla valaisinratkaisuilla voi luoda näppärän säilytyspaikan esimerkiksi kirjoille, koruille ja älylaitteille. Parasta on se, että monet säilytystilaa tarjoavat valaisimet vieläpä näyttävät oikein tyylikkäiltä.


Suuri lattiavalaisin toimii tarvittaessa myös vaatetelineenä, johon voidaan ripustaa seuraavana päivänä käytettävä asu.

Säilytystasolla varustettu valaisin on hyvä valinta myös yöpöydän valaisimeksi. Kun on aika käydä nukkumaan, voi lukuvuorossa olevan kirjan laskea tasolle juuri ennen valon sammuttamista.


#8

Kaappivalaisimet:
vaatteet aina helposti löydettävissä

Varsinkin syvien vaatekaappien yleisenä ongelmana on haluttujen asusteiden löytäminen. Helppo ratkaisu ongelmaan on kohdevalaisimen, valonauhan, spottien tai alasvalojen käyttäminen kaapissa, jolloin etsityn paidan löytäminen ei jää valaistuksesta kiinni.


Makuuhuoneen ja vaatekaapin valaistuksessa kannattaa kiinnittää huomiota värintoistoon. Jos Ra eli värintoisto on 100, näyttävät asukokonaisuutesi värit luonnollisilta, aivan kuten päivänvalossa. Ra 80 on jo hyvä värintoista, mutta pukeutumiseensa panostaville suositellaan vähintään Ra-arvoa 90, jotta eri värivivahteet tulevat esiin luonnollisina.

Monet vaatekaappikäyttöön soveltuvat valot on mahdollista kiinnittää liimanauhoilla, joten sinun ei välttämättä tarvitse pelätä ruuvikiinnitysten halkaisemia hyllypintoja. Osassa hyllyvalaisimia on valmiina liimanauha, joten asennus käy nopeasti.

Kaikki kaappivalaisimet


UKK: Usein kysytyt kysymykset makuuhuoneen valaistuksesta

Jaa kanssamme kauneimmat kuvasi valaisimista hashtagilla #nettilamppufi

Tägää meidät Instagramissa, ja kuvasi voivat löytyä täältä. Jaa ideoita, inspiroi ja inspiroidu itse.

  • Ilmainen toimitus väh. 99 euron tilauksille*
  • 30 päivän palautusoikeus
  • Turvalliset ostokset

Erityistarjouksia ainoastaan uutiskirjeen tilaajille!

Tilaa uutiskirjeemme ja saat 10 :n etukupongin*!

10 Voucher

*Vähimmäistilausraja 75 €. Lunastettavissa nettilamppu.fi-verkkokaupassa yhteen tilaukseen. Voimassa 31.3.2022 asti. Etukoodi on voimassa 21 päivän ajan sen lähetyksestä laskien. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen koska vain yhdellä klikkauksella.