VINKIT
Korvaa halogeenit ledeillä

Korvaa halogeenit ledeillä

Kun hehkulamput kiellettiin vuonna 2009, oli halogeenilamppu vuosia hyvä vaihtoehto niiden korvaamiseen. Halogeenilampun käyttö parhaimmillaan nelinkertaisti valonlähteen käyttöiän ja paransi energiatehokkuutta selvästi. Halogeenit ovat nykyisin kuitenkin jo vanhanaikaista valaistusteknologiaa kehittyneempien led-lamppujen tultua markkinoille.

Tavallisimpien E27- ja E14-lampunkantojen lisäksi myös G9 on yleisesti käytössä. Sillekin on led-vaihtoehto.

G9-led-lamppu on halogeenia tehokkaampi ja ulkonäöltään lähes vastaava.


Voiko halogeenilamput vaihtaa ledeiksi?

Halogeenilampun vaihtaminen led-lamppuun on helppoa, sillä kaikille tavallisille lampunkannoille on saatavilla led-versioita, aina piikkikantaisesta G9-lampusta klassiseen E27-kierrelamppuun.

Lisää led-lamppuja


Kumpi kuluttaa enemmän sähköä: halogeeni vai led?

Led-lampun energiatehokkuus on näistä kahdesta parempi, eli sama wattimäärä tuottaa enemmän valovirtaa (luumeneita). Ledit ovat näin ollen myös sähkölaskun osalta halvempia käyttää. Ledien laadukkuudesta riippuen virransäästö voi olla jopa 90 % hehkulamppuun verrattuna. Led-lamput ovat myös ympäristöystävällinen valinta pitkäikäisyytensä ja erinomaisen päälle- ja poiskytkennänkestonsa vuoksi. Viime vuosina led-lamppujen hinnat ovat myös jatkuvasti laskeneet, joten alkusijoitus on myös verrattain matala.

Halogeeni vai led

Kumpi valaisee paremmin: halogeeni vai led?

Led-lamppuja hankittaessa on syytä kiinnittää huomiota värilämpötilaan. Halogeenilampun värilämpötila on alle 3.300 kelviniä, mikä tarkoittaa lämpimänvalkoista. Tämä värisävy tuntuu miellyttävältä jo soveltuu parhaiten esim. olohuoneeseen.

Led-lamppuja on saatavilla monenlaisilla valonväreillä, aina lämpimänvalkoisesta (<3.300 K) yleisvalkoiseen (3.300-5.300 K) ja päivänvalon valkoiseen (>5.300 K). Led-lamppujen osalta on tärkeää valita sopiva valonväri sijoituspaikan mukaan. Toinen vaihtoehto on älylamppu, joka mahdollistaa valonvärin vaihtamisen.

Halogeenilampun korvaaminen led-lampulla on helppo ja nopea prosessi.


Mikä led-lamppu korvaa 50 watin halogeenilampun?

Siirryttäessä hehkulampuista halogeenilamppuihin menetti teho jo merkityksensä valaisukyvyn kuvaajana. Nykyisin eri lamppuja verrataan keskenään käyttämällä luumen-arvoa, eli lampun valovirran määrää. Wattimääräinen kulutus vaihtelee suuresti led-lampun laadun mukaan, joten tätä lukemaa ei voida käyttää kirkkautta arvioidessa.

Vinkki: 28 watin halogeenilamppu tuottaa noin 470 luumenia. Käytä tätä luumen-arvoa verrokkina ostaessasi uutta led-lamppua samaan valaisimeen.

Vanhojen hehkulamppujen watit Halogeenilamppujen watit Luumen Vastaavan led-lampun wattimäärä
100 75 1521 esim. 15 W led-lamppu
75 60 1055 esim. 11 W led-lamppu
60 45 806 esim. 8,5 W led-lamppu
40 30 470 esim. 4 W led-lamppu
25 20 249 esim. 4 W led-lamppu

Vain perinteisillä hehkulampuilla oli yhtenäinen watti-luumensuhde.


Voiko led-lamppuja himmentää halogeenilamppujen tavoin?

Kaikki halogeenilamput ovat himmennettävissä ilman poikkeuksia. Led-lamppuja on puolestaan saatavilla sekä himmennettävinä että ei-himmennettävinä versioina.

Osa led-lampuista sisältää myös muita toimintoja himmennyksen lisäksi. Älylamput, kuten esimerkiksi Philips Hue -lamput, ovat ohjattavissa älysovelluksella ja mahdollistavat myös värilämpötilan muuttamisen. Älylamppu on näin ollen erinomainen valinta tilaan, jota käytetään moniin tarkoituksiin, kuten esimerkiksi työskentelyyn ja myöhemmin rentoutumiseen.

Vaihdettava lamppu ja ulkoinen himmennin

Jos valaisimeen on kytketty ulkoinen himmennin, täytyy led-lampun käyttöön siirryttäessä huomioida valonlähteen himmennettävyyden lisäksi myös käytetyn himmentimen tyyppi. Himmentimen täytyy olla yhteensopiva led-valonlähteen kanssa.

Valaisimeen integroitu himmennin ja vaihdettava lamppu

Moniin lattiavalaisimiin on integroitu himmennin, joka sijaitsee joko valaisimen johdossa tai rungossa. Esimerkiksi G9-kannalla varustettuun lattiavalaisimeen on hankittava himmennettävä G9-led-lamppu, jotta integroitu himmennin toimii oikein.

Led-valaisimet kiinteillä valonlähteillä ja himmentimellä

Jos etsit uutta valaisinta, esimerkiksi uplight-lattiavalaisinta, on yhtenä vaihtoehtona kiinteillä valonlähteillä ja himmentimellä varustettu malli. Itse valaisimeen on pakattu kaikki olennainen, joten ulkoista himmennintä ei tarvita. Löydät maininnan kiinteistä ledeistä ja himmentimestä tuotetiedoista.


Miten vanhat halogeenilamput hävitetään?

Miten vanhat halogeenilamput hävitetään?

Halogeenilamput voidaan hehkulamppujen tavoin hävittää kotitalousjätteen mukana. Lasinkeräyspisteeseen niitä ei saa laittaa.


Tiivistelmä halogeenilamppujen vaihtamisesta ledeihin

Siirtyminen halogeeneistä led-lamppuihin on hyvin yksinkertaista. Ledien osalta kannattaa huomioida seuraavat asiat:

  • Yhteensopivuus: led-lamppuja on saatavilla kaikkiin tavallisiin lampunkantoihin (standardikantoihin)

  • Valonväri: viihtyisä, halogeenin kaltainen valo saadaan aikaan valitsemalla alle 3 300 kelvinin lamppu.

  • Kirkkaus: vertaa vanhan ja uuden valonlähteen luumen-arvoja toisiinsa, jotta löydät vastaavan lampun.

  • Älykoti: älylamput mahdollistavat valaistuksen muokkaamisen tilanteen mukaan.

  • Virrankulutus: ledit kuluttavat keskimäärin 60 % vähemmän sähköä mitä halogeenit.

  • Himmennys: tarkista tuotetiedoista, että tutkimasi led-lamppu varmasti on himmennettävä.

Yliviivatut hinnat nettilamppu.fi-verkkokaupassa ovat valmistajan suosittelemia vähittäismyyntihintoja.
Kaikkien tuotteiden hinnat on ilmoitettu euroina, sisältäen ALV 24 % ja ilman toimituskuluja.

© 2024 Lampenwelt GmbH