VINKIT


PORTAIKON VALAISTUS

7 vinkkiä turvallisuuteen, tyyliin ja toiminnallisuuteen

Sekä sisätiloissa että ulkona sijaitsevat kauniit portaikot pääsevät oikeuksiinsa vasta sopivan valaistuksen myötä. Vaikka visuaalisuus onkin tärkeää, on porrasvalaistuksen ensisijainen vaatimus aina turvallisesta liikkumisesta huolehtiminen. Oikein suunniteltu ja asennettu portaikkovalaistus tuo jokaisen askelman mitat selkeästi esiin, vähentäen näin kompastumisvaaraa merkittävästi.


Valaisimia portaikkoon


#1

Yleisratkaisu:
kattovalaisimet

Perinteinen ratkaisu sisäportaikon valaisuun on kattovalaisimen asentaminen portaikon ylle. Tasainen ja portaille riittävän kirkas valaistus edellyttää laajalle levittäytyvää valokeilaa, joten näissä tapauksissa suositaan usein led-paneeleita. Suunnattu valo esimerkiksi kattokohdevalaisimista ei lähtökohtaisesti sovellu portaisiin, sillä ne eivät valaise tarpeeksi tasaisesti.

Kaikki kattovalaisimet


#2

Perusvalaistus seinävalaisimilla

Portaikko saadaan tuotua tunnelmallisesti esiin seinävalaisimia käyttämällä. On erityisen tärkeää huomioida, että asennettavat seinävalaisimet eivät saa häikäistä mistään suunnasta lähestyttäessä. Portaikkoihin sopivissa seinävalaisimissa on esimerkiksi satinoidusta lasista valmistettu varjostin tai ne valaisevat epäsuorasti.

Kaikki seinävalaisimet


#3

Upotetut seinävalot portaikkoon

Portaita seuraavat upotetut seinävalosarjat valaisevat kulkureitin käytännöllisesti ja erityisen viihtyisästi. Mikäli portaiden valaistus aiotaan hoitaa pelkästään upotettavia seinävaloja käyttämällä, on erityisen tärkeää varmistua siitä, että niitä asennetaan varmasti tarpeeksi tiheillä väleillä.


Valaisimet upotetaan oikeaoppisesti noin nilkan korkeudelle. Törmäysvaaraa ei ole, sillä sopivat seinävalot uppoavat täysin seinän tasoon. Valitettavasti tämä toteutus on suhteellisen suuritöinen ja sähköliitäntöjen osalta huomioitava jo rakennusvaiheessa. Lopullinen ulkonäkö toki korvaa nähdyn vaivan.

Kaikki upotettavat valaisimet


#4

Riippuvalaisimet tuovat tyyliä

Mikäli kodin portaikko on korkea, kannattaa ehdottomasti harkita riippuvalaisimen hankintaa. Riippuvalaisimia asennetaan myös portaikkojen viereen. Tämä valaisintyyppi tuo ripauksen luksusta sisustukseen ja tukee kauniisti portaikon muuta valaistusta.


Hyvin harvoin riippuvalaisin riittää valaisemaan portaikon tarpeeksi hyvin. Riippuvalaisin sopiikin lähinnä useammasta valaisintyypistä koostuviin ratkaisuihin.

Kaikki riippuvalaisimet


#5

Liiketunnistimet portaikon valaistuksessa

Portaikkoon asennetut liiketunnistimet tuovat sekä käyttömukavuutta että turvallisuutta, sillä valo syttyy aina portaita lähestyttäessä. Liiketunnistimien osalta on kuitenkin muistettava, että käytettävien valonlähteiden täytyy saavuttaa täysi kirkkautensa välittömästi virran kytkemisen jälkeen. Led-lamput sopivat loistavasti yhteen liiketunnistimien kanssa, kun taas aikaa tarvitsevia energiansäästölamppuja tulisi välttää.


Varsinkin iäkkäiden perheenjäsenten osalta on tärkeää kiinnittää huomiota valaisuaikaan, jotta portaikko ehditään kulkea rauhassa ennen valon sammumista.

Kaikki liiketunnistimet


#6

Tasojen valaistus led-nauhoilla

Yksi suosittu ratkaisu kauniiden portaiden esilletuomiseksi on led-nauhojen käyttö. Osa led-nauhoista on varustettu kätevällä liimapinnalla, joten niiden asennus käy nopeasti. Led-nauha on muutenkin asentajan ystävä, sillä niitä on saatavilla monissa eri pituuksissa, ja tietyissä tapauksissa nauha voidaan myös leikata haluttuun mittaan.


Led-nauhat eivät kuitenkaan ole pelkkiä koristeita. Mikäli nauha asennetaan jokaisen askelman kulman alle, on valaistus hyvinkin toiminnallinen ja tuo yksittäisten portaiden ulottuvuudet selvästi esille.

Kaikki led-nauhat


#7

Optimaalinen valaistus ulkoportaisiin

Pimeän aikaan portaita on erityisen hankala arvioida ulkotiloissa. Jos rakennuksen sisäänkäyntiväylällä on portaat, valaistaan ne tavallisimmin joko seinävalaisimilla tai upotettavilla seinävaloilla. Ulkoportaikkoja valaistaessa on tärkeää varmistaa, että käytettävissä ulkovalaisimissa on asianmukainen IP-luokitus, ja että niiden valo ei häikäise väylällä liikuttaessa. Yhtenä ratkaisuna häikäisyn estämiseen on muovista valmistettu satinoitu varjostin.


Portaikkojen lisäksi myös yksittäiset askelmat täytyy huomioda. Pihapoluilla tällaiset nousut valaistaan usein pylväs- ja pollarivalaisimilla.


UKK: Usein kysyttyjä kysymyksiä portaikon valaistuksesta

  • Ilmainen toimitus väh. 99 euron tilauksille*
  • 50 päivän palautusoikeus
  • Turvalliset ostokset

Erityistarjouksia ainoastaan uutiskirjeen tilaajille!

Tilaa uutiskirjeemme ja saat 15 :n etukupongin*!

15 Voucher

*Lunastettavissa vähintään 99 euron tilauksen yhteydessä (ei sis. mahd. toimituskuluja). Kukin asiakas voi käyttää alennuskoodin vain kerran ja vain yhteen tilaukseen, eikä sitä voi yhdistää muihin alennuskoodeihin. Alennuskoodia ei voi käyttää jo tehtyyn tilaukseen jälkikäteen. Alennuskoodia ei voi myöskään käyttää tarjouksen ulkopuolelle suljettujen valmistajien tuotteisiin. Alennuskoodi on voimassa 21 päivää sen lähettämisestä laskien.