VINKIT

Omaan käyttöön parhaiten sopivan tuulettimen valitseminen

Viilennystä näppärästi nappia painamalla

Kotiisi ja tarpeisiisi parhaiten sopivan tuulettimen valinta ei välttämättä ole helppo tehtävä. Ennen tuulettimen hankintaa onkin syytä miettiä, mitä kaikkea tuulettimelta odotetaan: tuleeko tuuletin esimerkiksi makuuhuoneeseen, jolloin sen käyntiäänen tulee olla mahdollisimman hiljainen? Vai onko suunnitelmissa hankkia mahdollisen pieni kattotuuletin, jonka voi asentaa kaltevaan kattoon? Jos olet siirtynyt kotonasi jo älyaikaan, olisi tuulettimestakin hyvä löytyä älytoimintoja ja runsaasti eri asetuksia, eikö? Tämä sivu kertoo sinulle tavallisimpia asioita, joita tuuletinta hankkiessa tulee ottaa huomioon.

Eri tuuletinmallit

Tärkeimmät asiat tuulettimista

Milloin tuuletin on
järkevä hankinta?

Tuuletin on hyödyllinen ympäri vuoden. Kesäaikana se tuo raikkaan tuulahduksen helteiden keskelle, kun taas talvikäytössä se varmistaa lämpimän ilmamassan tasaisen jakautumisen tilaan. Talviaikana käytettävä tuuletin säästää tästä syystä lämmityskustannuksista. Jos haluat hyödyntää tuuletintasi talviaikana, varmista tilatessasi, että tutkimastasi mallista löytyy talvitoiminto.

Millaisia tuulettimia
on olemassa?

Kattotuulettimet asennetaan kattovalaisimien tavoin kiinteästi katon sähköliitäntään. Kattotuulettimia on saatavilla sekä valaisimella varustettuina että ilman. Lattia- ja pöytätuulettimien etuna on niiden helppo käyttöönotto ja joustava sijoittelu. Osassa tuulettimia on USB-liitännän kautta ladattava akku, joten niiden käyttö on erityisen joustavaa. Tuulettimia on saatavilla jo alle 100 euron hinnalla.

Mitä teknisiä yksityiskohtia
tulee huomioida?

Tuulettimissa huomioitavia asioita ovat suorituskyky, sopivuus tiettyyn huonekokoon ja eri pyörimisnopeudet. Erityisesti alaslaskettujen kattojen osalta on hyvä kiinnittää huomioita myös tuulettimen painoon. Pöytä- ja lattiatuulettimissa on hyvä olla mahdollisuus kohdentaa tuuletusta tuulettimen päätä liikuttamalla, ja myös korkeussäätö on hyödyllinen. Tuulettimia ohjataan eri menetelmillä naruista aina älypuhelinsovellukseen asti.

Kesätoiminto

Kesätoiminto

Talvitoiminto

Talvitoiminto


Kattotuulettimet valolla tai ilman

Hiirenhiljaiset mallit sopivat makuuhuoneeseen

Monissa huoneissa on vain yksi virtaliitäntä katossa, joten valinta on tehtävä kattotuulettimen tai kattovalaisimen välillä. Tuuletinvalaisimesta löytyy nämä molemmat ominaisuudet, joten ne ovat hyvin suosittuja. Monien Star­luna-tuuletinvalaisinten mukana tulee kaukosäädin, jolla voi valita haluamansa valonvärin. Makuuhuoneeseen sopii erityisen hyvin Hun­terin Whisperwind®-moottorilla varustettu, hiljainen kattotuuletin. Kattotuuletinta valittaessa on syytä kiinnittää aina huomiota tuulettimen halkaisijan ja huoneen koon väliseen suhteeseen. Seuraavat nyrkkisäännöt toimivat hyvin tuuletinta valitessa:

Pieni huone,
esim. vierashuone
Iso huone,
esim. olohuone
Erittäin iso huone,
esim. loft-asunto
< 3 x 3 m
Ø: 76 – 122 cm
< 6 x 6 m
Ø: 127 – 137 cm
> 6 x 6 m
Ø: väh. 142 cm

Viileä tuulahdus pöytätuulettimesta

Joustavasti sijoitettavissa oman olinpaikan mukaan

Pöytätuulettimet ovat loistava apu helleaaltojen iskiessä, sillä niiden käyttöönotto ei vaadi asennusta. Pöytätuuletin täytyy vain kytkeä pistorasiaan, ja viilennys voi alkaa. Pienikokoiset tuulettimet ovat erityisen suosittuja koti- ja kotitoimistokäytössä. Retromuotoilun ystävät valitsevat olohuoneeseensa jonkin Casafanin tyylikkäistä malleista.

Kohdennettu jäähdytys lattiatuulettimilla

Suunnattua ilmavirtaa ja pyörivää tuuletusta

Pöytätuulettimien tavoin myös lattiatuulettimet voidaan ottaa hetkessä käyttöön lähintä pistorasiaa hyödyntämällä. Lattiatuulettimien puhallus voidaan joko kohdistaa tiettyyn paikkaan, tai niiden tuuletinpää voi liikkua edestakaisin, jolloin esimerkiksi toimistossa istuvat ihmiset saavat kaikki osansa miellyttävästä ilmavirrasta. Lattiatuulettimien korkeus ja kaltevuuskulma on pääsääntöisesti säädettävissä. Myös tilaa säästävissä tornituulettimissa on usein mahdollisuus valita liikkuva tuuletus.

Älytuulettimet

Monipuoliset ohjaus- ja säätömahdollisuudet

Älykotiaika näkyy myös tuulettimissa, joita nykyisin voi ohjata esimerkiksi kaukosäätimellä tai älypuhelinsovelluksella. Tuulettimien pyörimisnopeutta ja pyörimissuuntaa on vaivatonta säätää, minkä lisäksi tuuletinvalaisimissa myös valoa voi ohjata monella tavalla. Osa älykkäistä tuulettimista tukee myös puhekomentoja. Joihinkin tuuletinmalleihin on lisävarusteena saatavana päivityskomponentteja, joiden avulla ne muuntuvat älytuulettimiksi.

Tuulettimet korkealla IP-luokituksella

Virkistystä ulkotiloihin

Viime vuosien trendinä on ollut asentaa kattotuuletin myös ulkotiloihin, esimerkiksi katetulle terassille. Ulkokäyttöön sopivan kattotuulettimien tunnistaa siitä, että sen kotelointiluokka on vähintään IP44. Laadukkaita kattotuulettimia ulkotiloihin valmistaa esimerkiksi Wes­ting­house. Terassilla tai puutarhassa toimii erinomaisesti myös akulla varustettu pöytätuuletin.


UKK: Usein kysytyt kysymykset tuulettimista

  • Ilmainen toimitus väh. 99 euron tilauksille*
  • 30 päivän palautusoikeus
  • Turvalliset ostokset

Erityistarjouksia ainoastaan uutiskirjeen tilaajille!

Tilaa uutiskirjeemme ja saat 10 :n etukupongin*!

10 Voucher

*Vähimmäistilausraja 75 €. Lunastettavissa nettilamppu.fi-verkkokaupassa yhteen tilaukseen. Voimassa 31.3.2022 asti. Etukoodi on voimassa 21 päivän ajan sen lähetyksestä laskien. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen koska vain yhdellä klikkauksella.