Lumoava pihavalaistus

Illat pitenevät, ilmat lämpenevät ja ulkoilmaan on sekoittunut kesän tuoksu. Kesäkausi on yksinkertaisesti paras mahdollinen aika nauttia yksin tai ystävien kanssa kotipihasta, normaalit sisällä suoritettavat rutiinit ulkoilmaan siirtäen, tai pelkästään rentoutuen. Etätyön tekijöille terassi voi tarjota myös tavallista mukavamman työympäristön. Pihan täysimääräiseen hyödyntämiseen liittyy tietenkin olennaisena osana kysymys sopivasta valaistuksesta. Mitä valaisimia kotipihalle on pakko hankkia? Miten pihan kulkuväylät ja polut valaistaan parhaiten? Sinua saattaa kiinnostaa myös puutarhasi kauneimpien kohtien, kuten esimerkiksi kukkien tai pensaiden, esilletuonti ja korostaminen valaistuksen avulla. Joka kesä tulisi tietenkin järjestää myös yhdet kunnon puutarhajuhlat, joista grilliherkkujen täyttämät vieraat eivät haluaisi lähteä kotiin, vaikka aurinko onkin jo ehtinyt laskemaan. Sopivilla koristevalaisimilla nostat juhlien tunnelmaa vielä yhden pykälän korkeammalle!

Olemme valmistelleet tälle sivulle pienen yhteenvedon suosituimmista ulkovalaisimistamme sekä keränneet vinkkejä ja trendejä puutarhakauteen.

Ulkovalaisinten suosituimmat tuotemerkit

Philips AEG Osram STEINEL SLV Lampenwelt.com

Piha muuttuu älykkääksi:
Älyvalaistus ulos

Kotien sisätilat ovat muuttuneet älykkäiksi jo aikoja sitten, nyt piha seuraa perässä. Ulkovalaistuksen hallinta älypuhelinsovelluksella tai kaukosäätimellä on käytännöllistä ja jopa hauskaa. Valitse vain tilanteeseen sopivan valon väri, ajasta, himmennä tai leiki valo-ohjelmilla. Smart Home -valaistuksen käyttö puutarhassa on yksinkertaista!

Erityisesti puutarhajuhlissa tai illanistujaisissa on hauskaa leikkiä älykkäiden ulkovalaisinten valaistusrepertuaarilla, sillä upeilla väreillä ja lisäefekteillä tilanteeseen voi tuoda erityistä tunnelmaa. Toisaalta värikkäille valoleikeille on tilausta myös talvella, sillä esimerkiksi erilaiset jouluvalaistukseen liittyvät älykkäät toiminnot voidaan säätää mukavasti lämpimältä kotisohvalta käsin.

Katso lisää
Smart Home -ulkovalaistus

Tipp

Mikä lamppu (valonlähde) kannattaa valita pihan ja puutarhan valaisuun?

Myös pihalla LED-teknologian tarjoamat edut ovat ylivoimaiset: energiansäästö, ympäristöystävällisyys ja kaunein mahdollinen valo. LED-lamput myös saavuttavat sytyttämisen yhteydessä täyden kirkkautensa välittömästi, joten ne soveltuvat äärimmäisen hyvin liiketunnistimilla varustettuihin ulkovalaisimiin.


Pihavalaistus...

... ulkoseiniin

Talosi ulkoseinät ovat näyttämö, johon kiinnitetyt seinävalaisimet kirkastavat kulkuväylät, luovat tunnelman terassille tai parvekkeelle ja valaisevat käytännöllisesti kotisi sisäänkäynnin. Myös kellarin rappujen ja leikki- tai puutarhamökin valaisuun seinävalaisimet soveltuvat loistavasti. Erityinen käyttömukavuus saavutetaan tietenkin liiketunnistimella ja hämäräsensorilla, jolloin valo syttyy ainoastaan silloin, kun sitä todella tarvitaan. Ympäristöä ja rahapussiaan arvostavalle grillimestarille ainoa oikea valaistusteknologia on tietenkin LED, joka soveltuu erinomaisesti myös jatkuvasti päällä oleviin valaisimiin. Rentoon illanviettoon pihalla kannattaa yhdistää lämpimän valkoinen värilämpötila sekä himmennysmahdollisuus erityisen rauhallisen ilmapiirin luomiseksi.

Katso lisää
Seinävalaisimet ulos

Puutarhavalaistus...

Upotettavat maavalaisimet

...kasveille

Puutarhan viherpeukalot ovat ylpeitä kotipihalla itse kasvattamistaan puista, pensaista ja kukista. Hämärän laskeutuessa ongelmaksi muodostuu kuitenkin se, että nämä kauniit yksityiskohdat häviävät hiljalleen näkyvistä. Ongelma voidaan ratkaista oikein valituilla pihavalaisimilla, jotka eivät anna kasviesi kadota pimeyteen. Paikasta ja käyttötarkoituksesta riippuen kohdevalaisin, valonheitin, upotettava maavalaisin tai jopa joustavasti sijoitettava aurinkokennolla varustettu maapiikkivalaisin, valaistu kukkaruukku tai valoketju voi muuttaa pihapiirin erityisen näyttäväksi pimeän tullessa. Kannattaa siis miettiä, millaisilla ratkaisuilla saat pihastasi eniten irti!

Katso lisää

Pihavalaistus...

...terassille

Terassi on kesäiltoina loistava paikka rentoutumiseen, chillailuun ja unelmointiin. Toisaalta myös ruokailuhetket ja villit kesäjuhlat saavat oman erityisen leimansa, jos ne järjestetään viihtyisästi sisustetulla terassilla. Viime vuosien trendinä onkin ollut terassin muuttaminen kodin toiseksi olohuoneeksi kesän ajaksi. Yleisvalaistus kannattaa hoitaa ulkoseinä-, pylväs- ja upotettavilla valaisimilla, jolloin terassi on tarvittavan kirkas erilaiseen puuhasteluun ja portaat ovat turvalliset kulkea. Sisutuselementeiksi ja tunnelmaa luomaan kannattaa hankkia esimerkiksi maapiikkivalaisimia, akulla varustettuja kannettavia ulkovalaisimia, valoketjuja ja näppäriä aurinkokennovalaisimia, esimerkiksi näyttäviä lyhtyjä. Yhdistelemällä eri muotoja ja värejä ja saat luotua erityisen tunnelmallisen ilmapiirin. Harkitse hetki myös älyvalaistukseen siirtymistä!

Katso lisää
Terassivalaistus

Puutarhavalaistus...

Polut ja portaat

...poluille ja kulkuväylille

Pihalla liikkuessa kulkuväylien tärkeys korostuu sekä käytännöllisyyden että tunnelmallisuuden osalta, ja pimeän laskeutuessa valaistuksen merkitys näillä alueilla on valtava. Portaat, korokkeet ja muut pihan epätasaisuudet peittyvät pimeyteen, eikä pihalla ensimmäistä kertaa liikkuva vierailija ainakaan osaa varoa jalkojaan. Muista siis aina huolehtia polkujen ja sisäänkäyntiväylien valaistuksesta seinä- ja pylväsvalaisimilla, myös upotettavat maavalaisimet voivat sopia tiettyihin paikkoihin erityisen hyvin. Erityisen suosittuja ovat olleet viime vuosina kääpiökokoluokan pollarivalaisimet, jotka 60-150 cm:n korkeudellaan valaisevat polut matalalta tasolta mitä kauneimmalla valolla. Optimaalisen kulkuväylävalaistuksen aikaansaamiseksi kannattaa asentaa suurempi määrä valaisimia lyhyemmälle etäisyydelle toisistansa.

Katso lisää

Ympäristöystävälliset, kestävät ja helposti asennettavat
Aurinkokennovalaisimet

Pihavalaisimilta paljon erilaisia toimintoja kaipaavan kannattaa tutustua aurinkokennovalaisimiin, jotka tuovat sekä turvallisuutta että kaunista tunnelmavalaistusta. Nämä ulkovalaisimet eivät näy sähkölaskussa ja ovat johdottomia, joten sijaintipaikkaa voi joustavasti muuttaa ja asennus on helppoa.

Valikoima on tietenkin valtava, sillä nykyinen teknologia mahdollistaa jo muutakin, kuin vain kauniit koristevalot. Käytännölliseen pihavalaistukseen on nykyisin tarjolla runsaasti korkealaatuisia ja toimintavarmoja aurinkokennovalaisimia.

Katso lisää
Aurinkokennovalaisimet

Tipp

Mihin valaisimen aurinkokenno kannattaa sijoittaa?

Aurinkokennovalaisimet pitävät tietenkin auringonvalosta, joten kenno kannattaa aina suunnata kohti etelää. Tälla tavoin akkua saadaan ladattua mahdollisimman tehokkaasti.


Jatkojohtosotkujen välttäminen puutarhassa:
Pistorasialla varustetut ulkovalaisimet

Ulkovalaisimeen integroitu pistorasia on pihalla erittäin käytännöllinen, sillä julmettuja jatkojohtovirityksiä ei enää tarvitse vetää. Osassa valaisimia on itse asiassa useampia pistorasioita, joten esimerkiksi sähkötrimmerin, radion ja kännykän jne. voi kytkeä samanaikaisesti. Kytke vain laitteesi töpseli pistorasiaan ja hyvästele samalla moniosaiset jatkojohdot.

Sähkögrilliä ja muita ruoanlaittolaitteita käyttävä pihakokki nauttii toki myös käden ulottuvilla olevasta pistorasiasta!

Katso lisää
Pistorasialla varustetut ulkovalaisimet
Tipp

Usein kysytyt kysymykset
Piha- ja puutarhavalaistuksesta

Mikä materiaali on paras pihavalaistukseen?
Korkealaatuisia ja pitkäikäisiä pihavalaisimia valmistetaan nykyisin mm. muovista ja alumiinista. Ruostumaton teräs on kuitenkin säilyttänyt asemansa suosituimpana materiaalina, sillä se kestää hyvin lämpötilanvaihtelua ja korroosiota, ja toisaalta myös näyttää hyvältä.

Mikä luumen-arvo on riittävä pihavalaisimelle?
Luumen-arvo kuvaa valaisimen valovirtaa. Valaisimen antamaa kirkkautta arvioitaessa ei wattien käyttö ole enää järkevää, sillä esimerkiksi LED-teknologia kykenee tuottamaan hehkulampun vaatimalla wattimäärällä huomattavasti tehokkaamman valaistuksen. Tarvittava luumen-arvo riippuu ensisijaisesti valaisimen käyttötarkoituksesta ja omista mieltymyksistä. Autotallille johtavan pihaväylän valaisuun käytettävän valonheittimen tulee tietenkin olla tehokas, kun taas toisaalta grilli-iltaan tunnelmaa tuova koristevalaisin on lähinnä ylimääräinen lisä.

Mikä kotelointiluokka (IP-luokka) vaaditaan pihavalaisimille?
Kaikkien ulkovalaisinten tulee kestää muuttuvaa säätä, mutta asennuspaikalla on erityisen suuri merkitys tarvittavaa kotelointiluokkaa mietittäessä. On loogista, että katon suojaama seinävalaisin altistuu yleisesti ottaen vähemmälle rasitukselle kuin keskellä pihaa seisova pylväsvalaisin. Asennuspaikkojen erilaisuuden vuoksi ulkovalaisimilla on erilaisia kotelointiluokkia. IP-tunnuksen ensimmäinen numero kuvaa suojausta vierasesineitä vastaan, kun taas jälkimmäinen numero kertoo kosteussuojauksen tason. Esimerkki: IP44 on suojattu roiskuvalta vedeltä ja vähintään 1 mm:n halkaisijan omaavilta vierasesineiltä, IP68 on puolestaan pölytiivis ja kestää voimakkaan vesisuihkun kaikista suunnista.

Aurinkokenno vai sähköliitäntä: kumpi on parempi?
Käytännöllisen pihavalaistuksen osalta on aina suositeltavaa käyttää sähköverkkoon liitettyjä valaisimia, koska silloin voidaan olla varmoja, että valoa on aina tarvittaessa saatavilla. Lähtökohtaisesti kyse on siis ensisijaisesti turvallisuudesta, vaikka käyttömukavuus on myös toki tärkeä näkökulma. Aurinkokennoteknologian hyödyntäjä on ymmärrettävästi aina riippuvainen akun varaustasosta. Toisaalta akkujen käyttö on myös näiden valaisimien merkittävä etu, sillä johdottomuuden vuoksi aurinkokennovalaisimet voidaan asentaa ilman ammattimaista tietotaitoa ja niiden paikkaa voidaan kätevästi muuttaa tarvittaessa.

Mitä hyötyä liiketunnistin tuo ulkovalaisimeen?
Moniin moderneihin ulkovalaisimiin on jo integroitu liiketunnistin, sillä se tuo käytännöllisyyttä, turvallisuutta ja tehokkuutta. Esimerkiksi pimeällä kauppakassien kanssa kotiin saapuessa tai kotioven avaimenreikää etsiessä on liiketunnistin näppärä ominaisuus. Liiketunnistimella varustetut ulkovalaisimet ovat myös ympäristöystävällisiä ja säästävät kustannuksia, sillä valo syttyy ainoastaan silloin, kun sitä tarvitaan.

Mikä valon väri on sopivin puutarhaan?
Terassille ja vastaaville ajanviettopaikoille sijoitettaville valaisimille suositellaan yleensä 3.000 Kelvinin väriä, sillä tällä miellyttävällä ja rauhallisella sävyllä saadaan luotua kodin toinen olohuone ulkotiloihin. Valonheittimien ja muiden pihatielle sijoitettavien käytännöllisten valaisimien valon väriksi suositellaan puolestaan 4.000 Kelviniä, eli toisin sanoen universaalin valkoista, jota sisätiloissa käytetään esim. kirjoituspöytälampuissa. Tärkein valintakriteeri on kuitenkin oma makusi.

  • Ilmainen toimitus väh. 99 euron tilauksille*
  • 30 päivän palautusoikeus
  • Turvalliset ostokset

Erityistarjouksia ainoastaan uutiskirjeen tilaajille!

Tilaa uutiskirjeemme ja saat 10 :n etukupongin*!

10 Voucher

*Vähimmäistilausraja 75 €. Lunastettavissa nettilamppu.fi-verkkokaupassa yhteen tilaukseen. Voimassa 31.3.2022 asti. Etukoodi on voimassa 21 päivän ajan sen lähetyksestä laskien. Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen koska vain yhdellä klikkauksella.