LED-ulkovalaisimet

Suosittelemme tästä kategoriasta

  Led-ulkovalaisimet – rahaa ja aikaa säästävä pihavalaistus

  led ulkovalaisin

  Ne ajat ovat jo ohi, jolloin ulkoseinävalaisin oli ruuvattava auki aina muutaman viikon välein rikki menneen hehkulampun vaihtamista varten. Menneisyyttä ovat myös ajat, jolloin 40 watin hehkulampun käyttö ulkoseinävalaisimessa maksoi vuoden mittaan maltaita. Nykyisin valaistuksessa käytetään led-teknologiaa sekä ulko- että sisätiloissa.

  Led-ulkovalaisinten edut:

  • hyvä energiansäästö: 90 %:n säästö yhtä kirkkaisiin hehkulamppuihin verrattuna
  • pitkä käyttöikä: jopa 50 000 tuntia ilman huoltotarvetta
  • heti 100-prosenttisen kirkas valo: tärkeää liiketunnistinta käytettäessä ja murtovarkauksien ehkäisemisessä
  • hyvä kytkentäkestävyys: valon kytkeytyminen usein päälle ja pois ei ole mikään ongelma, esim. läpikulkureittien varrella
  led ulkovalaisin

  Led-ulkovalaisimen kotelointiluokka

  Led-ulkovalaisimet joutuvat kestämään monenlaista rasitusta aina yön läpi rummuttavasta sateesta koko pihan peittävään lumikerrokseen. Hyönteiset yrittävät myös päästä valaisimen sisälle, samalla kun etanat ryömivät maapiikkivalaisinten yli.

  Kosteus on erityinen haaste ulkovalaisimille, mutta ei kuitenkaan samassa määrin tontin eri alueilla. Katoksen alla oleva ulkoseinävalaisin joutuu vain harvoin kosketuksiin veden kanssa, mutta suihkulähdevalaisin on jatkuvasti vedessä.

  Eri sijoituskohteet edellyttävät erilaisia IP-kotelointiluokkia (IP = ingress protection). Tyypillinen kotelointiluokka on IP44, joka merkitsee suojaa yli yhden millimetrin vierailta esineiltä ja roiskevedeltä. Suihkulähteeseen tai koristelampeen sijoitettavissa valaisimissa tarvitaan puolestaan IP68-kotelointiluokka, jolloin valaisin on pölytiivis ja kestää jatkuvaa upotusta veteen. Monissa maauppovalaisimissa kotelointiluokka on IP67 – tällöin valaisin kestää hetkellisen upotuksen veteen rankan sateen yhteydessä. Suojausluokkaa koskevat tiedot löydät Nettilamppu.fi-verkkokaupasta tuotteen teknisistä tiedoista riviltä ”Kotelointiluokka”.

  Seuraavassa taulukossa selitetään eri kotelointiluokkien merkitykset:

  Ensimmäinen numeroX4Suojataso vieraesesineitä ja pölyä vastaan
  0Ei suojausta
  1Suojaus isoja (≥ 50 mm) kappaleita vastaan
  2Suojaus keskikokoisia (≥ 12,5 mm) kappaleita vastaan
  3Suojaus pieniä (≥ 2,5 mm) kappaleita vastaan
  4Suojaus erittäin pieniä (≥ 1 mm) kappaleita vastaan
  5Suojattu pölyltä
  6Pölytiivis (täydellinen suojaus)
  Toinen numeroXSuojaus vettä ja kosteutta vastaan
  0Suojaamaton
  1Pystysuoraan tippuvalta vedeltä
  2Tippuvalta vedeltä, maks. 15 asteen kulma
  3Satavalta vedeltä, maks. 60 asteen kulma
  4Roiskuvalta vedeltä
  5Joka suunnasta tulevalta vesisuihkulta
  6Joka suunnasta tulevalta voimakkaalta vesisuihkulta
  7Kestää hetkellisen upotuksen veteen
  8Kestää jatkuvan upotuksen veteen
  9KKestää suurella paineella läheltä ruiskutettua kuumaa vettä

  Tarvitsetko tarkempia neuvoja siitä, mikä kotelointiluokka sopii mihinkin käyttökohteeseen? Ammattitaitoinen neuvontamme auttaa sinua mielellään. Yhteystiedot löydät tämän sivun alaosasta.

  led ulkovalaisin

  Led-ulkovalaisimessa tarvittava wattimäärä

  Erilaisten valotehojen (käytetyn energian ja tuotetun valon välinen suhde) ja ledien laadun perusteella saatava watteina ilmaistu energiankulutus ei nykyään enää kerro lampun kirkkaudesta. Nykyisin viitataan luumenarvoon, joka ilmoitetaan jokaisen led-ulkovalaisimen ja led-lampun teknisissä tiedoissa.

  Käytännöllisen LED-ulkovalaisimen, esimerkiksi seinävalaisimen, pylväsvalaisimen tai ulkotilojen kattovalaisimen, kirkkauden tulisi olla 5001 000 luumenia. Lamppujen erilaisten energiatehokkuuksien takia tarvittava wattimäärä on 715 wattia. Vertailun vuoksi hehkulamppu kuluttaisi samassa tilanteessa n. 40–75 wattia, joten Säästömahdollisuudet ovat merkittävät.

  Ulkotiloihin tarkoitettujen koristevalaisinten osalta ei ole olemassa mitään tarkkoja ohjeita. Niiden on loistettava niin kirkkaasti, että valotunnelmasta tulee kaunis. Tavallisesti tarvitaan 1020 luumenia, jolloin energiankulutus on n. 1 watti. Vähäisen energiankulutuksen takia led-koristevalaisimet toimivat ulkotiloissa usein aurinkoenergialla, mikä tarkoittaa, että sähkökustannuksia ei ole.

  Led-ulkovalaisinten tyypit

  led ulkovalaisin
  led ulkovalaisin
  led ulkovalaisin

  Jos haluat toteuttaa pihasi valaistuksen led-ulkovalaisimilla, ei sinun tarvitse tyytyä vain yhdenlaisiin valaisimiin, sillä nykyisin kaikista valaisimista on saatavilla led-malli. Jos varsinaista led-valaisintuotetta ei löydy esimerkiksi tietyssä tyylissä, voi tavallisen valaisimen kantaan kiertää kiinni sopivan LED-lampun, jolloin led-teknologian eduista pääsee nauttimaan täysin samalla tavalla. Tavallisimmat led-ulkovalaisimet on listattu lyhyesti alla.

  • Tavanomaisten seinävalaisinten tavoin myös led-ulkoseinävalaisimissa on usein ruostumattomasta teräksestä valmistettu kotelo. Tämä tukeva materiaali sopii laadukkaiden muovien ohella hyvin ulkokäyttöön. Korkealaatuisia seinävalaisimia, jotka on varustettu tunnistintekniikalla, valmistaa mm. Steinel.
  • led-pylväsvalaisinten etuna tavanomaisiin pylväsvalaisimiin verrattuna on se, että kompakti valotekniikka mahdollistaa täysin uudenlaisen muotoilun. Jotkin led-pylväsvalaisimet ovat esimerkiksi muodoltaan erittäin litteitä, mikä olisi täysin mahdotonta hehkulamppua käytettäessä. Modernit ledit voi kuitenkin yhdistää myös klassisiin malleihin. Viehättäviä yhdistelmiä on mm. Philipsin ”Robin”-tuotesarjassa.
  • Led-kohdevalaisimet takaavat hyvän näkyvyyden pihan sisäänajoreitille – ja kuluttavat merkittävästi vähemmän energiaa kuin tavanomaiset kohdevalaisimet. Voit luottaa aina merkkituotteisiin, joita esim. Osram tarjoaa.
  • Led-uppovalaisimet korostavat pihan sisäänajoreittejä tai talon ulkoseiniä, ja niillä on yksi ratkaiseva etu: pitkään toimivan valotekniikan ansiosta sinun ei tarvitse pelätä vuosikausiin, että maahan upotetun valaisimen lamppu sammuisi väärällä hetkellä.
  • Led-valotekniikalla varustettuja, ulkokäyttöön tarkoitettuja kattovalaisimia käytetään samoin kuin vastaavia tavanomaisia valaisimia esimerkiksi katetuilla terasseilla. Tällöinkin etuna on, että pääset nauttimaan erinomaisesta valon laadusta ilman lampun vaihtamiseen liittyviä huolia.
  • Monet ulkotiloihin tarkoitetut led-koristevalaisimet eivät nykyään enää edellytä virtaliitäntää. Vähäisen energiankulutuksen ansiosta valaisin voi toimia aurinkoenergialla tai paristoilla. Koristevalaisimia ovat esimerkiksi ihastuttavat valoketjut tai joustavat valokaapelit. Monissa koristekäyttöön tarkoitetuissa tuotteissa on myös RGB-värinvaihtotoiminto, jota voi ohjata suoraan valaisimesta tai kaukosäätimellä.

  Onko sinulla kysyttävää led-ulkovalaisimista, sopivista kotelointiluokista, merkkivalmistajista tai tietyistä tuoteryhmistä? Soita siinä tapauksessa asiantuntevaan neuvontaamme numeroon +358 9 3157 9451 tai lähetä viesti yhteydenottolomakkeella.

  • Ilmainen toimitus väh. 99 euron tilauksille*
  • 30 päivän palautusoikeus
  • Turvalliset ostokset

  Erityistarjouksia ainoastaan uutiskirjeen tilaajille!

  Tilaa uutiskirjeemme ja saat 10 :n etukupongin*!

  10 Voucher

  *Lunastettavissa vähintään 75 euron tilauksen yhteydessä (ei sis. mahd. toimituskuluja). Kukin asiakas voi käyttää alennuskoodin vain kerran ja vain yhteen tilaukseen, eikä sitä voi yhdistää muihin alennuskoodeihin. Alennuskoodia ei voi käyttää jo tehtyyn tilaukseen jälkikäteen. Alennuskoodia ei voi myöskään käyttää tarjouksen ulkopuolelle suljettujen valmistajien tuotteisiin. Alennuskoodi on voimassa 21 päivää sen lähettämisestä laskien.